Výživa člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu TXT.
Výiva èlovìka:
zdravá výiva:
-strava kvalitnì i kvantitativnì odpovidajicí potøebám organismu
-obsahuje:
-15% bílkovin
-60% sacharidu
-25% tukù
-vodu,mineralní látky,vitamíny=smíena strava
a)bílkoviny
-jediný zdroj dusíku
-denní pøíjem-1g bílkovin/1g tìlesné hmotnosti
-nedají se získat metabolickou cestou
b)sacharidy
-hlavní zdroj energie
-denní pøíjem-4-5g/tìlesné hmotnosti
-ketoza-pøi nedostatku sacharidù v potravì dochazí k nadmìrnému odbourávání tukù
c)tuky
-zásoba energie
-denní pøíjem-0,5-1g/1kg tìlesné hmotnosti
d)voda
-zdroj kyslíku a vodíku
-rozpotìdlo a reaktant
-produkt metabolismu
.denní pøíjem-2-3l
e)minerální látky
-nejsou zdrojem energie
-nezbytná souèást bunìk a tìlních tekutin
-udrují homeostázu
-stavba kostí a zubù
f)vitamíny
-nejsou zdrojem energie
-úèinné sloky nìkterých enzymù
-èlovìk si je nedovede sám vyrobit
-zdrojem je-potrava
-støevní mikloflora
.hypovitaminoza-nedostatek vitamínu v tìle
.avitaminoza-úplná absence vitamínù=závané onemocnìní
.hypervitaminoza-pøebytek vitamínù v tìle
pøehled vitamínu:
-vitamíny rozpustné v tucích-vitamín A,D,E,K
-vitamín rozpustné ve vodì-vitamín B1,B2,B5,B6,B12,C, kyselina nikotinová,
kyselina listová,biotin