Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arch.českých zemí - doba laténská (UA / A0051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0051 - Arch.českých zemí - doba laténská, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení tématu a jeho problémy. Vývoj bádání o době laténské, chronologie a periodizace doby laténské.2. Antické písemné prameny a jejich význam pro studium doby laténské. Původ Keltů, jejich expanze a rozsídlení v Evropě.3. Struktura osídlení v našich zemích v době laténské.4. Počátky keltského osídlení v první polovině 4.století - sídliště, hradiště, pohřebiště, hmotná kultura.5. Keltské osídlení v době plochých pohřebišť v období 4.-2.století - sídliště, pohřebiště, hmotná kultura.6. Keltské osídlení v pozdní době laténské (2.-l.století), sídliště, oppida, svatyně, hmotná kultura.7. Vývoj podoby keltské vesnice, zástavba oppid, vývoj fortifikačních technik, řemeslná a zemědělská výroba, obchod.8. Keltská numismatika.9. Ekonomika, sociální uspořádání a duchovní život starých Keltů. Keltské umění.10. Pronikání cizích vlivů na naše území. Kontakty se západní Evropou a Karpatskou kotlinou. Styk s republikánským Římem, římské importy - vliv antického světa na střední Evropu v posledních staletích starého letopočtu11. Počátky germánského osídlení Čech a Moravy. Podmokelská a kobylská skupina.12. Púchovská kultura.

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Čižmářová, J.:. Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku. Praha 2004. Waldhauser, J.:. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha 2001. Waldhauser, J. a kol.:. Jak se kopou keltské hroby, Praha 1999. Birkhan, H.:. Kelten. Wien 1997. Waldhauser, J.:. Keltische Gräberfelder in Böhmen, Bericht RGK 68. Drda, P. - Rybová, A.:. Keltové a Čechy. Praha 1998. Čižmář, M.:. Laténský depot ze Ptení. K poznání kontaktů našeho území s jihem. PA XCIII. Ellis, P. B.:. První tisíciletí keltských dějin. Keltové 1000 př. Kr. - 51 po Kr. Praha 1996. Čižmář, M.:. Relativní chronologie keltských pohřebišť na Moravě, PA LXVI, 1975.

Požadavky

Úspěšné absolvování zkoušky

Garant

PhDr. Jiří JUCHELKA, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří JUCHELKA, Ph.D.PhDr. Jiří JUCHELKA, Ph.D.