Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia dějin středověku a ran. n (UA / A0060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0060 - Úvod do studia dějin středověku a ran. n, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Úvodní hodina (seznámení s literaturou a periodiky, citační normy, vnímání času)2/ Vývoj sociálních dějin od německé školy až po francouzskou školu "Annales"3/ Postmoderní směry v historiografické a archeologické produkci4/ Proměny venkovského osídlení ve středověku (počátky kolonizace, emfyteutické právo, struktury osídlení, proměny architektury venkovského sídla)5/ Proměny vesnice na přelomu středověku a raného novověku (hospodářská situace ve středoevropském prostoru, vesnice ve vztahu k městu)6/ Počátky středověkého města a vývoj měšťanské společnosti7/ Středověké město jako uzavřený organismus a politicko-ekonomické centrum v krajině8/ Vývoj mocenských elit ve středověku (král, rytířství, dvůr)9/ Šlechta ve vrcholném středověku a raném novověku (soupeření šlechty s měšťanstvem, šlechtic jako úředník či vojevůdce)10/ Počátky křesťanství v raném středověku a dopady na společenské struktury11/ Proměny církve a její vliv na společnost v raném novověku12/ Krize tradiční společnosti na konci raného novověku (období revoluce).

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Bělina, P. Česká města v 18. století a osvícenské reformy. Praha 1985. Janáček, J.:. České dějiny. Nodl, M. - Šmahel, F. (edd.). Člověk českého středověku. Praha 2002. Macek, J. Jagellonský věk v českých zemích I. - IV. Praha 1992 - 1999. Bůžek, V. Nižší šlechta v politickém systému a kultuře předbělohorských Čech, Praha.

Požadavky

Splnění studijní povinnosti.

Garant

Prof. PhDr. Rudolf ŽÁČEK, Dr.

Vyučující

Prof. PhDr. Rudolf ŽÁČEK, Dr.Prof. PhDr. Rudolf ŽÁČEK, Dr.