Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická topografie a vlastivěda (UA / A0073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0073 - Historická topografie a vlastivěda, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia historické topografie a historické vlastivědy; dějiny bádání; základní literatura.2. Tzv. pomocné vědy historické a jejich úloha v historické topografii.3 / Role archeologie v historické topografii.4 / Rekonstrukce přírodního prostředí a jeho význam pro historickou topografii.odního prostředí a jeho význam pro historickou topografii.5. Využití současných a archivních map a obrazových podkladů.6. Studium půdorysů měst a vesnic, retrogresivní metoda.7. Plužina a její typy.8. Patrocinia a jejich časové horizonty.9. Studium vývoje administrativních hranic a historických cest a jejich význam.10. Toponomastika a hydronomie a jejich využití.11. Architektura a umělecké památky jako prameny k dějinám osídlení.12. Komplexní přístupy a mezioborová spolupráce a jejich význam pro historickou topografii a historickou vlastivědu.

Získané způsobilosti

Splnění studijní povinnosti.

Literatura

Boháč, Z. Časové vrstvy patrocinií českých měst a jejich význam pro dějiny osídlení, Historická geografie 4. Žemlička, J. Ke zrodu vrcholně feudální "pozemkové" šlechty ve státě Přemyslovců, Časopis Matice moravské 109. Měřínský, Z. Přínos archeologie pro poznání středověkých dějin Moravy a Slezska. Roubík, R. Příručka vlastivědné práce, Praha. Klápště, J. - Žemlička, J. Studium dějin osídlení a jeho další perspektivy, ČSČH 27. Šmilauer, V. Úvod do toponomastiky, Praha. Černý, E. Výsledky výzkumu zaniklých středověkých osad a jejich plužin. Historicko-geografická studie v regionu Drahanské vrchoviny, Brno.

Požadavky

Získat zápočet formou úspěšného absolvování ústního přezkoušení.

Garant

Prof. PhDr. Zdeněk MĚŘÍNSKÝ, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Zdeněk MĚŘÍNSKÝ, CSc.