Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravěk Slezska (UA / A0087)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0087 - Pravěk Slezska, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Definice Slezska a charakter jeho přírodního prostředí; zvláštnosti pravěkého vývoje v českém Slezsku2/ Nejvýznamnější archeologické lokalit českého Slezska (obrazový přehled)3/ Dějiny slezské archeologie a její současný stav (stupeň poznání pravěkých dějin, současná organizace archeologické práce, úkoly do budoucna)4/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - paleolit a mezolit5/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - neolit6/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - eneolit7/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - doba bronzová I.8/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - doba bronzová II.9/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - doba halštatská10/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - doba laténská11/ Stav znalostí jednotlivých epoch a kultur slezského pravěku (výzkumy, nálezy, interpretace, problémy, literatura) - doba římská a stěhování národů12/ Pravěký vývoj Slezska v kontextu pravěkého vývoje střední Evropy.

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Janák, v. Slezsko v pravěku, in: KOLEKTIV AUTORŮ: Slezsko v dějinách českého státu I. Od pravěku do roku 1490. Janák, V. : Stav výzkumu doby bronzové a halštatské v horním Poodří. Karger, V. Die Vorgeschichtsforschung in Schlesien und die Ausstellung vor- und frühgeschichtlicher Altertümer im Schlesischen Landesmuseum. JANÁK, V. Evropská dimenze slezských dějin - pravěk, in: Jirásek, Zdeněk a kol. Evropská dimenze slezských dějin, Opava. LOSKOTOVÁ, Z. Hrnčířské pece z doby římské ze Slezska. Neplachovice, Holasovice a Opava - Kateřinky, 20. Čižmář, M. K osídlení českého Slezska v době laténské. Ablamowicz, D - Janák, V. - Kouřil, P. - Romiński, W. Tomczak, E. K poválečné spolupráci polských a českých archeologů v Horním Slezsku. Acta historica et museologica 5/2009. Janák, V. Přelom i pokračování ( archeologie v českém Slezsku v 80. a v 1. polovině 90. let). Jisl, L. Slezsko a Ostravsko v pravěku a rané době dějinné, in: Ostravsko do r. 1848 (A. Grobelny ed.) 1968.

Požadavky

Složit úspěšně zápočet formou písemného testu a následovného ústního přezkoušení.

Garant

Doc. PhDr. Vratislav JANÁK, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Vratislav JANÁK, CSc.