Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kamenné suroviny v pravěku stř. Evropy (UA / A0099)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0099 - Kamenné suroviny v pravěku stř. Evropy, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Úvod do problematiky (definice petroarcheologie, dějiny bádání na Moravě a ve Slezsku i v dalších částech střední Evropy; srovnávací sbírky kamenů - lithotéky)2/ Používané metody a jejich charakteristika3/ Přehled vyvřelých hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a středověku4/ Přehled sedimentárních hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a středověku5/ Přehled metamorfovaných hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a středověku6/ Suroviny štípaných artefaktů ve střední Evropě7/ Suroviny broušených artefaktů ve střední Evropě8/ suroviny ostatní kamenné industrie a barviv9/ Základní minerální zdroje Cu, Sn, Au, Ag a Fe v pravěku; stavební kamenné materiály a suroviny k výrobě vápna, produkci keramiky, ozdobné kameny, materiály ke zhotovování žernovů, přeslenů, brousků10/ Těžba a pohyb kamenných surovin v českých zemích a střední Evropě od paleolitu do eneolitu11/ Praktické cvičení12/ Praktické cvičení

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Janák, V. - Kouřil, P. a úkoly archeologie v českém Slezsku a na severovýchodní Moravě. Přichystal, A.:. Ateliér kultury nálevkovitých pohárů na výrobu broušené industrie z kulmských surovin v Holasovicích, okr. Opava. Janák, V. Ke kontinuitě neolitického obyvatelstva na březích řeky Opavy. Přichystal, A. Zdroje kamenných surovin.

Požadavky

Úspěšně absolvovat závěrečné přezkoušení, které může být buď písemné (test) a ústní nebo jen ústní, vždy však spojené s poznáváním kamenných surovin (posluchač by měl být schopen rozeznat cca 50 druhů surovin)

Garant

Prof. RNDr. Antonín PŘICHYSTAL, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Antonín PŘICHYSTAL, CSc.Prof. RNDr. Antonín PŘICHYSTAL, CSc.