Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie Evropy - neolit a eneolit I (UA / A0106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0106 - Archeologie Evropy - neolit a eneolit I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Úvodní poznámky: vymezení tématu, dějiny bádání, základní literatura, periodizace aj.2/ Neolitická revoluce na Předním Východě3/ Šíření neolitické civilizace do Evropy; vztahy mezolitických a neolitických populací4/ Neolit jako historická epocha v evropských dějinách5/ Kulturní systematika a hmotná kultura tři základních úseků - starý neolit6/ Kulturní systematika a hmotná kultura tři základních úseků - střední neolit7/ Kulturní systematika a hmotná kultura tři základních úseků - mladý neolit8/ Revoluční povaha změn v oblasti ekonomické, sociální a duchovní, vyznačujících nástup eneolitu. Eneolit jako historická epocha v evropských dějinách9/ Kulturní systematika a hmotná náplň - starý eneolit10/ Kulturní systematika a hmotná náplň - střední eneolit11/ Kulturní systematika a hmotná náplň - mladý eneolit12/ Význam neolitu a eneolitu v evropských dějinách

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Guilaine, J. (ed.):. Atlas Néolithique européen 2, Europe occidentale, ERAUL 46 1998. Behrens, H.:. Die Jungsteinzeit im Mittelelbe-Saale-Gebiet, Berlin 1973. Whittle, A.:. Europe in the Neolithic. The creation of new world, Cambridge 1996. Lüning, J.:. Frühe Bauern in Mitteleuropa im 6. und 5. Jahrtausend v. Chr., JbRGZM 35, 27-93 1991. Todorova, H.:. Kamenno-mednata epocha v Blgariji, Sofija 1986. Bailloud, G.:. Le Néolithique dans le Bassin Parisien, Paris 1979. Jankowska, D.:. Społeczności strefy południowo - zachodniobałtyckiej w dobie neolityzacji, Poznań 1990.

Požadavky

Složit úspěšně zápočet formou písemného testu, příp. doplňujících otázek ústních.

Garant

Doc. PhDr. Vratislav JANÁK, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Vratislav JANÁK, CSc.Doc. PhDr. Vratislav JANÁK, CSc.