Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prezentace archeologického kulturního dě (UA / A0211)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0211 - Prezentace archeologického kulturního dě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Význam ochrany a presentace archeologického kulturního dědictví (UNESCO, ICOM, ICOMOS), aplikace archeologické památková péče v nemuzejních a muzejních institucích, vznik a organizace muzejní a památkové péče v ČR;2/ Movité a nemovité archeologické památky a způsoby jeho uchovávání "in fondo" a "in situ", koncept nehmotného kulturního dědictví, právní ochrana archeologických památek v terénu a systematika archeologických výzkumů;3/ Způsoby presentace archeologických památek v terénu, muzea v přírodě, archeoparky, skanzeny, naučené stezky, informační panely, praktické využití metody experimentu a rekonstrukce v archeologii;4/ Archeologické nálezy a sbírky a problematika jejich správy, charakteristika sbírkotvorné činnosti, způsoby zpracování a dokumentace archeologických sbírek, formy evidence, katalogizace, digitalizace;5/ Zásady a hlavní formy muzejní presentace archeologického kulturního dědictví, stanovení komunikační strategie a výstavního plánu, expozice, výstavy a minivýstavy, multimediální programy;6/ Hlavní etapy přípravy archeologických expozic a výstav, organizační a finanční management, využití externích zdrojů financování, termínování a plánování výstavní činnosti, rizikové faktory;7/ Projektová příprava archeologických výstav, tématické zpracování, ideový záměr (libreto), technický scénář, výtvarné a prostorové řešení, konzervátorsko-restaurátorské ošetření a výpůjčky;8/ Realizace archeologických výstav a instalace exponátů, expoziční fundus, dokumentace a evidence vystavených předmětů, zajištění optimálních podmínek a údržba;9/ Manipulace s exponáty při instalaci z hlediska bezpečnosti a provozu, transport, adjustace a pojištění zapůjčených exponátů, deinstalace výstav;10/ Stanovení kritérií hodnocení archeologické expoziční a výstavní činnosti, sledování ávštěvnosti, oslovení cílových skupin, vyhodnocení úspěšnosti presentačního projektu a doprovodných akcí;11/ Komunikace s veřejností prostřednictvím médií (tisk rozhlas, televize), interaktivní presentace (Power Point), animační weby (film, video), multimediální prezentace (CD a DVD), didaktické programy, dílny pro děti, hry;12/ Internetová propagace archeologických památek a další způsoby presentace, virtuální muzea, přednáškové cykly, tématické přednášky, programy pro školy a veřejnost, workshopy, muzejní veletrhy;

Získané způsobilosti

Úspěšné ukončení předmětu zápočtem.

Literatura

Matoušek, V.:. Archeologické muzejní expozice v Čechách jako odraz koncepce studia pravěku a středověku. Stránský, Z. Z.:. Archeologie a muzeologie. Dolák, J.:. Komunikace archeologie prostřednictvím muzejních expozic. Foret, M.:. Komunikace s veřejností. Beneš, J.:. Muzejní prezentace. Kol. Reliktní skutečnost a poznávací doména archeologie aneb archeologie a muzeologie po padesáti letech analýzy. Kol. Sborník z mezinárodní konference "Muzeum a změna".

Požadavky

Aktivní účast na výuce.

Garant

PhDr. Markéta TYMONOVÁ