Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a ochrana archeologických sbírek (UA / A0212)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0212 - Tvorba a ochrana archeologických sbírek, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Archeologické kulturní dědictví a jeho společenský význam, problematika ochrany archeologického kulturního dědictví a systém archeologické památkové péče v ČR, její struktura, funkce a právní rámec;2/ Archeologické movité a nemovité památky a způsoby získávání archeologických nálezů, organizace a typy archeologických výzkumů, exkavační a postexkavační fáze zpracování výzkumů, dokumentace a základní ošetření archeologického materiálu;3/ Vlastnictví archeologických nálezů a jejich uchovávání v muzejních a nemuzejních typech organizací, základní aspekty sbírkotvorné činnosti v organizace muzejní práce v ČR, typy muzeí, jejich poslání a poskytování veřejných služeb;4/ Hlavní principy muzejní selekce a tezaurace při tvorbě archeologických sbírek, historické aspekty vzniku archeologických kolekcí a problematika archeologické práce v muzeu, odborná činnost a etický kodex muzejního archeologa a kurátora;5/ Charakteristika sbírek muzejní povahy a kritéria výběru a zařazování předmětů archeologické povahy do sbírky, muzejní podsbírky a sbírkové předměty, centrální evidence sbírek a legislativní ochrana sbírkového fondu;6/ Specifika sbírkové evidence archeologických nálezů v muzeích, definice sbírkových předmětů a formy jejich evidence, deskripce a klasifikace archeologických předmětů, struktura evidenčního záznamu a identifikace sbírkového předmětu;7/ Systematika chronologické a systematické evidence sbírkových předmětů, možnosti využívání hromadné evidence a evidence studijního a pomocného materiálu, vyřazování sbírkových předmětů, kontrola sbírek (inventarizace, revize);8/ Využívání výpočetní techniky a tvorba databází archeologických podsbírek, počítačové programy evidence archeologických podsbírek (Pro Muzeum 2000, CESík, Demus), verbální a obrazová digitalizace sbírek, archivace sbírkové dokumentace;9/ Ošetřování archeologických podsbírek, principy aktivní a pasivní konzervace, konzervátorsko-restaurátorská dokumentace a její archivace, adjustace, uložení a vystavování archeologického materiálu, monitorování a kontrola stavu sbírek;10/ Ochrana archeologických podsbírek mimo depozitáře a manipulace se sbírkovými předměty, režim nakládání se sbírkou a badatelský řád, zapůjčování archeologických předmětů jiným institucím, vývozy do zahraničí;11/ Zajištění ochrany a bezpečnosti archeologických podsbírek a eliminování rizikových faktorů, klimatické podmínky a uložení předmětů v depozitářích, depozitární fundus, kontrola fyzického stavu a stavu uložení sbírkových předmětů;12/ Společenské využití archeologických podsbírek, zpřístupnění a badatelský servis, formy veřejné presentace, tvorba vzdělávacích programů a komunikace s veřejností, činnost metodických pracovišť;

Získané způsobilosti

Úspěšně zakončení semináře testem nebo ústně.

Literatura

Beneš, J.:. Muzejní prezentace. Macháček, J. (ed.):. Počítačová podpora v archeologii I a II. Kol. Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Žalman, J. a kol.:. Příručka muzejníkova I, II. Stránský, Z. Úvod do studia muzeologie.

Požadavky

Aktivní účast na výuce.

Garant

PhDr. Markéta TYMONOVÁ