Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná a nedestruktivní archeologie (UA / A0216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0216 - Krajinná a nedestruktivní archeologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Studium krajiny, definice a vymezení v kontextu aktuálních přístupů archeologickéhobádání, vztah k dalším vědním disciplínám.2/ Interakce člověka a krajiny, procesy stimulované zásahy člověka do přírodního prostředí.3/ Sídelní zóny, kulturní krajina, přírodní a společenská derterminace lidských aktivit.4/ Prostředky, metody a důvody pro realizaci nedestruktivních prací v archeologii.5/ Sídla a jejich struktura, projevy v přírodním prostředí.6/ Pohřebiště, jejich význam pro naplnění identity archaických komunit.7/ Kultovní areály, kultovní aktivity, stopy neprofánních jednání.8/ Defenzivní stavby a areály, ohrazené areály.9/ Těžba materiálů, surovin, areály s výrobními aktivitami.10/ Extrémní polohy, výšiny a údolní niva.11/ Krajina jako prostředek záznamu lidských aktivit, stavby, relikty a příznaky zásahů.12/ Nepřímé stopy a indikátory lidského působení, jejich detekce, analýza a interpretace.

Literatura

Gojda, M. Ancient Landscape, Settlement Dynamics and Non-. Gojda, M. Archeologie krajiny. Hašek, V. - Měřínský, Z. Geofyzikální metody v archeologii na Moravě. Bálek, M. Letecká archeologie. Kuna, M. Nedestruktivní archeologie.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, včetně podílu na modelových terénních aktivitách a jejich zpracování do podoby parciálních výstupů. Absolvování zkoušky v podobě písemného testu.

Garant

PhDr. Ondřej ŠEDO, Ph.D.