Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rekonstrukce a experiment v archeologii (UA / A0217)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A0217 - Rekonstrukce a experiment v archeologii, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Postavení a význam rekonstrukce a experimentu v archeologii.2/ Rekonstrukce v krajině, arheologické parky.3/ Rekonstrukce staveb, výrobních objektů, předmětů (v přírodě, v muzeích, publikačníchvýstupech, prezentacích a filmu).4/ Rekonstrukce událostí a aktivit.5/ Výrobní procesy a pracovní postupy řemeslné výroby, experimenty a rekonstrukcereprodukující a inovační.6/ Experiment jako prostředek testování výstupů archeologických interpretací.7/ Rehabilitace a experimentální ověřování užívání objektů sledovaných archeologií.8/ Experiment v okruhu činností spojených se zajištováním obživy, zemědělství.9/ Potenciální využití archeologického experimentu pro poznání pravidel lidského jednání.10/ Podpora experimentu přírodovědnými metodami.11/ Meze archeologického experimentu, význam pro nastolování problémů.12/ Problematika autentičnosti rekonstrukcí, kvalitata realizací, zásady práce.

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Smetánka, Z. Archeologie a experiment. Tichý, R. Experimentální archeologie v Čechách po roce 1990. Malina, J.:. Metody experimentu v archeologii. Reynolds, P. Vědecký základ rekonstrukcí pravěkých a protohistorických domů. : Malina, J. - Malinová, R. Vzpomínky na minulost.

Požadavky

Aktivita při výuce - v průběhu semestru zpracování parciálních témat k jednotlivým okruhům studované tématiky podle zadání, absolvování zápočtového testu v písemné podobě.

Garant

PhDr. Ondřej ŠEDO, Ph.D.