Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie (UA / A1248)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A1248 - Historická geografie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Podstata historické geografie, její zdroje a vývoj2/ Metodologie a struktura předmětů, vztah k příbuzným disciplínám3/ Vegetace a klima - vztah a proměny, zalesnění a zemědělství4/ Osídlení a jeho vývoj, struktura a prvky, souvislost se zemědělskými systémy5/ Infrastruktura (především komunikace, jejich trasy, varianty a proměny)6/ Sídla elit (hradiska, falce, dvorce, hrady, tvrze), jejich polohy, charakter a funkce7/ Centra obchodu a řemeslné výroby, proměny jejich podoby a struktury, urbanismus8/ Duchovní život - christianizace, kostely (vč. patrocinií), kláštery.9/ Církevní správa (provincie, extradikce, struktura řádů, organizace východních církví10/ Územně-organizační vývoj (teritorializace a regionalizace, struktura)11/ Topografie - mapové zobrazení reality, jeho význam a vývoj.12/ Teritoriální vývoj Římské říše (vč. rozpadu a stěhování národů)13/ Západní a středovýchodní Evropa raného středověku, Byzanc, arabský svět, conquista a reconquista, křížové výpravy.14/ Vrcholný středověk Evropy, vzestup Osmanů.15/ Raný novověk Evropy, zeměpisné objevy, ústup Osmanů.16/ Přehled novověku Evropy a Ameriky (zejména severní

Získané způsobilosti

Prokázat znalost stavu a proměn geografického a životního prostředí a jejich vliv na příčiny a zákonitosti sociálně politických proměn. Dále doložit seznámení s prameny, metodami a strukturou oboru a orientaci v historickém vývoji zemí a států.

Literatura

Honzák, F. a kol.:. Evropa v proměnách staletí. Semotanová, E.:. Historická geografie Českých zemí. Praha 1998. Jäger, H.:. Historische Geographie. Braunschweig 1969. Semotanová, E.- Šimůnek, R.:. Katalog Mapové sbírky Historického ústavu AV ČR do roku 1850. Praha 2002. Klápště, J.:. Paměť krajiny středověkého Mostecka. Boháč, Z.:. Postup osídlení a demografický vývoj českých zemí do 15. století. Historická demografie 12/1987. Měřínský, Z.:. Příspěvek k možnostem rekonstrukce středověké krajiny, území zaniklých vesnic a typů sídlišť. Archaeologia historica 12/1987. Svoboda, J.- Vašků, Z.- Cílek, V.:. Velká kniha o klimatu země Koruny české. Vimperk 2003. Velký atlas světových dějin. Praha 2002. Zaniklé světy, Velký atlas archeologie. Praha 1995.

Požadavky

Prokázat znalost stavu a proměn geografického a životního prostředí a jejich vliv na příčiny a zákonitosti sociálně politických proměn. Dále doložit seznámení s prameny, metodami a strukturou oboru a orientaci v historickém vývoji zemí a států.

Garant

Doc. PhDr. Ing. Miroslav PLAČEK

Vyučující

Doc. PhDr. Ing. Miroslav PLAČEK