Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Život v příhraničí Moravy a Rakous ve st (UA / A1252)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / A1252 - Život v příhraničí Moravy a Rakous ve st, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Charakter krajiny jižní a jihozápadní Moravy a hranice s Rakousy2/ Význam Znojemska a jeho historie do počátku vrcholného středověku3/ Doformování šlechty v českém státě a moravských rodů4/ Rakouská nobilita v příhraničí5/ Role markraběte Vladislava Jindřicha6/ Infiltrace šlechty z Rakous a spříznění se šlechtou domácí7/ Kolonizace vrcholného středověku na moravské straně8/ Zdomácnění některých rodů rakouského původu na Moravě9/ Účast rakouských rodů na kolonizaci a s ní spojená stavební činnost10/ Vzájemné ovlivnění hradní produkce11/ Jiné inspirace Rakouskem (karnery, urbanismus)12/ Projevy pronikání západních forem feudalismu do moravské společnosti

Získané způsobilosti

Úspěšné zakončení předmětu zápočtem, docházka na předmět.

Literatura

Drabek, A. M.:. Eine Adelsfamilie zu Niederösterreich und Mähren an der Schwelle von Hoch- und Spätmittelalter. Jižní Morava - brána i most. Mikulov 1969. Měřínský, Z.- Plaček, M.:. Hrad Šenkenberk a jeho úloha v kolonizaci Znojemska. Hoch- und Spätmittelalter. Jižní Morava - brána i most. Mikulov, 1969. Plaček, M.:. K vývoji města Valtic v kontextu s městskými organismy Dolních Rakous. Schöpfer, G. Klar und fest. Geschichte des Hauses Liechtenstein. Riegersburg, 1996. Winkelbauer, T.:. Kontakte und Konflikte - Böhmen, Mähren und Österreich. Aspekte eines Jahrtausends gemeinsamer Geschichte. Plaček, M.:. Kontaktní vztahy na hranici Moravy a Rakouska a jejich projevy. Měřínský, Z.:. Od připojení Moravy v rámec českého státu do válek husitských. Jan, L.- Kacetl, J. Pocta králi. K 730. výročí smrti českého krále, rakouského vévody a moravského markraběte Přemysla Otakara II., 2010. Plaček, M. Proměny přemyslovské pevnostní linie v Podyjí a jejího rakouského pendantu. XXX. Mikulovské sympozium 2008, Brno, 2009. Plaček, M.:. Rakouský rod pánů z Trnavy (Türnau) a jejich vztahy k Moravě. Plaček, M.:. Rod Schenků - Pincernů na jižní Moravě. Vyškovský sborník III. Wihoda, M.:. Vladislav Jindřich. Brno 2007. Plaček, M. Znojemský kastelán Boček a jeho bratři ve službách Přemysla Otakara II.

Požadavky

Zpracovat tématický referát a prokázat orientaci v problematice

Garant

Doc. PhDr. Ing. Miroslav PLAČEK