Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět H. pom. a hm. kul. přelom eneolit a bron (UA / DA031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / DA031 - H. pom. a hm. kul. přelom eneolit a bron, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dálková komunikace v pravěku, její příčiny a její a její funkce (především obchodní a vojenská) .2. Determinace přírodním prostředím.3. Charakteristika osidlovacího procesu v pravěku, tradiční a periferní sídelní území, význam periferií a jejich osidlování v souvislosti s komunikaci.4. Prameny, vypovídající o komunikaci.5. Dosavadní bádání o dálkové komunikaci horním Poodřím.6. Možnosti rekonstrukce průběhu komunikačních tras.7. Komunikační význam horního Poodří od pravěku do současnosti.8.Hlavní komunikační směry v Poodří a doklady jejich funkce: Oderská brána.9. Hlavní komunikační směry v Poodří a doklady jejich funkce: Nízký Jeseník.10. Hlavní komunikační směry v Poodří a doklady jejich funkce: Průsmyky Hrubého Jeseníku.11. Úloha vodních cest, především Odry, v dálkové komunikaci horním Poodřím12. Archeologické a historické vyhodnocení.

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Stuchlík, S.:. Borotice. Mohylové pohřebiště z doby bronzové. Buchvaldek, M.:. Kultura se šňůrovou keramikou ve střední Evropě I. Čujanová-Jílková, E.:. Mittelbronzezeitliche Hügelgräberkultur in Westböhmen. Tihelka, K.:. Moravský věteřovský typ. Stuchlíková, J.:. Sídliště v Budkovicích a jeho postavení v rámci věteřovské skupiny. Šebela, L.:. The corded Ware culture in Moravia and in the adjecent part of Silesia.

Požadavky

Splnění studijní povinnosti.

Garant

Prof. PhDr. Stanislav STUCHLÍK, CSc.