Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arch. projevy kultu ve světě barbarů (UA / DA034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / DA034 - Arch. projevy kultu ve světě barbarů, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Archeologie profánního a neprofánního. Problém mimoekonomických jednání v archeologii.2. Náboženství v římských provinciích na středodunajském Limitu.3. Moderní výklady předkřesťanských představ.4. Prostor Velké evropské nížiny, obětiště v bažinách, areály s kultovním významem, posvátné okrsky a místa.5. Obětiště zbraní v severní Evropě.6. Depozice zvířat a částí zvířecích těl v barbariku.7. "Pohřby" psů ve starověké Germánii a Sarmatii, modely řešení.8. Projevy nonkonformních manipulací - obětování lidí na sídlištích v Podunají.9. Projevy společných znaků ("planetární" rozměr) neprofánních jednání.10. Archeologizované stopy násilí v době římské v provinciálním prostředí.11. Stopy násilných jednání v barbariku a jejich interpretace.12. Nástup křesťanství, interakce starého a nově nastolovaného.

Získané způsobilosti

Základní znalosti tématu kurzu.

Literatura

Vencl, S.:. Archeologie žízně. Mączyńska, M.:. Badania bagiennego stanowiska ofiarnego przy cmentarzysku kultury wielbarskiej w Babim Dole-Borcu. Vlčková, J.:. Encyklopedie mytologie germánských a severských národů. Droberjar, E.:. Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě. Bender, W.:. Ośrodek kultowy nad Mogilanką. Becker, U.:. Slovník symbolů. Bouzek, J.:. Žízeň, mužský svaz, družinictví a pití bez obsluhy či s obsluhou.

Požadavky

Splnění studijní povinnosti.

Garant

PhDr. Ondřej ŠEDO, Ph.D.