Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české literatury I/2 (UBK / 00011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00011 - Dějiny české literatury I/2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek (v zimním i letním semestru) je seznámit posluchače s vývojem literatury od staromoravského období až po doznívání baroka a nástup osvícenství.Tematické okruhy přednášek: Proměny žánrových celků jednotlivých period (lucemburská epocha - husitství - humanismus - baroko). Jan Hus mezi konfesemi. Myšlenkové prostředí české reformace. Česká renesance, nebo jen český humanismus? Giovanni Boccaccio a česká literatura. K problematice renesanční literatury a její periodizace. Český humanistický manýrismus. Kronika - historie - cestopis. Literární činnost Jednoty bratrské. Reflexe českého jazyka ve staré české literatury (mluvnice). Lidovost a literatura. Lidová literatura - spojnice mezi barokem a obrozením. Baroko české ve srovnání s evropským. Barokní básnictví, divadlo, homiletika, historiografie, legendistika. Baroko a národní obrození. Baroko v pohledech české literární historie. Barokní inspirace v moderní české literatuře.Hlavní náplní semináře, který prohlubuje znalosti získané v přednáškách, je četba a interpretace nejvýraznějších děl české literatury období husitství, humanismu a baroka. Od výkladu konkrétních textů se pozornost přesune také k některým obecnějším problémům, jako jsou:Proměna středověké žánrové soustavy v literatuře období husitství.Mezidruhový kontext husitské literatury.Žánry traktátu a řeči.Petr Chelčický - předchůdce esejistického stylu?Počátky české renesanční prózy.Cestopis - kronika - historie: podobnosti a rozdíly.Humanistická a barokní parodie.Nauková literatury - hlavní proud českého humanismu.Jan Amos Komenský v evropských souvislostech.Velcí básníci baroka.Barokní historiografie.Barokní legendistika a homiletika.Barokní hymnografie.Václav Černý o baroku.Dnešní stav barokistiky atd.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

LEHÁR, J. et al. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998. KOPECKÝ, M. Dějiny starší české literatury. Opava, 1992. ČERNÝ, V. Až do předsíně nebes. Praha, 1996. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha, 1988. KOLÁR, J. Návraty bez konce. Brno, 1999. ČERNÝ, V. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti (2): Podzim středověku a renesance. Jinočany, 1998. ČERNÝ, V. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti (3): Baroko. Jinočany, 2005. HRABÁK, J. et al. Dějiny české literatury I. Praha, 1959.

Požadavky

Aktivní účast studentů na semináři. Povoleny jsou 3 absence.Zpracování a přednes referátu. Referát se nesmí skládat pouze z výpisků z odborné literatury, student v něm musí prokázat také své interpretační dovednosti. Seminární práce. Termín odevzdání je týden před zápočtovým týdnem. Práce bude obsahovat VELMI STRUČNÉ zařazení analyzovaného díla do historického kontextu, dále pak analýzu založenou na vlastní čtenářské interpretaci podložené odbornou literaturou. Rozsah je max. 5 normostran.

Garant

Mgr. Jakub SICHÁLEK