Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie literatury II/1 (UBK / 00018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00018 - Teorie literatury II/1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Literatura pojem a jeho dějiny; teorie literárního pole (Bourdieu). Kontexty a předpoklady vzniku moderní literatury moderní subjektivita, formování demokracie, svoboda slova, národní stát, moderní univerzita aj.). Specifičnost literatury non-transcendentní užití slov (Satre); podoby a definice literárnosti; literární konvence; estetická funkce, norma, hodnota. Estetika produkce historické modely autorství; funkce autora; autoři uvnitř a vně díla (reální, implicitní); intence. Estetika díla mimésis, reference, fikčnost, fikční světy, znak, struktura, artefakt, estetický objekt, dílotvar, textproces. Estetika recepce podmínky působení lit. textů; četba, recepce, interpretace; čtenář empirický a implicitní. Teorie interpretace: objektivita a subjektivita interpretace; hermeneutický kruh; sémantické gesto; nadinterprtace a podinterpretace; interpretační komunita.

Získané způsobilosti

Student získá poučení o hlavních teoretických otázkách současné literární vědy. Nabyté vědomosti se stanou základem studia ostatních literárněhistorických i litrárněteoretických předmětů.

Literatura

HODROVÁ, D. a kol. (..) na okraji chaosu..: Poetika literárního díla 20. století. Praha: Torst, 2001. PECHAR, J. Interpretace a analýza literárního díla. Praha, 2002. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. WELLEK, R. - WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc, 1996. EAGLETON, T. Úvod do literární teorie. Praha, 2005. PECHLIVANOS, M. - RIEGER, S. - STRUCK, W. - WELTZ, M. Úvod do literární vědy. Praha, 1999. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, 1999. FRYE, N. Anatomie kritiky. Brno, 2003. DOLEŽEL, L. Kapitoly z dějin strukturální poetiky: od Aristotela k Pražské škole. Brno, 2001. MORRISOVÁ, P. Literatura a feminismus. Brno, 2000. BOLTON, J. (ed.). Nový historicismus / New Historicism. Brno, 2007. PILAŘ, M. Podoby českého povídkového cyklu ve XX. století. Ostrava, 2008. ARISTOTELES. Poetika. Praha, 1993. TODOROV, T. Poetika prózy. Praha, 2000. PILAŘ, M. Pokus o žánrové vymezení povídky. Ostrava, 1994. SZONDI, P. Úvod do literární hermeneutiky. Brno, 2003. ZIMA, P. V. Literární estetika. Olomouc, 1998. HRABÁK, J. Poetika. Praha, 1977.

Požadavky

Seminář:Aktivní účast a práce na seminářích (min. 80%). Přednesení referátu.Znalost teoretického textu zadaného k četbě na každý seminář a poučená účast na následné diskusi.

Garant

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.