Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice 1 (UBK / 00019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00019 - Historická mluvnice 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Z hláskosloví: kontrakce, zánik a vokalizace jerů, denazalizace, úpravy vokalické kvantity v souvislosti s fixováním přízvuku na první slabice, změna g v h, pračeské depalatalizace a následné úpravy konsonantismu, změna a/á v jať/ie, změna u v i, o v ě, úpravy výslovnosti dlouhých vokálů, ztráta měkkostní korelace, změna é v í, slezská změna á v o, slezská ztráta kvantity, změna tautosylabického aj v ej.Z morfologie: staročeské úpravy zájmenné deklinace v návaznosti na kontrakci, přechod u-km. koncovek k o-km. deklinaci, křížení i-km. koncovek s ia-km. i konsonantických kmenů, zánik neproduktivních deklinačních typů, přechod koncovek složené deklinace k substantivním paradigmatům, zánik jednoduchých préterit a návazné změny ve významech slovesných tvarů, formování vyjadřovacích prostředků kondicionálu.

Literatura

LAMPRECHT, Arnošt - ŠLOSAR, Dušan - BAUER, Jaroslav. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. GEBAUER, Jan. Historická mluvnice jazyka českého. Díl 1. - 4. Praha 1894 - 1929. PORÁK, Jaroslav. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13. - 18. století). Praha, 1979. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology., Brno:MU, 2001. KOMÁREK, Miroslav. Gebauerovo historické hláskosloví ve světle dalšího bádání. In: Gebauer, Jan: Historická mluvnice jazyka českého I. Hláskosloví. Praha, 1963. CUŘÍN, F. Vývoj českého jazyka a dialektologie. Praha: SPN 1977.

Požadavky

Účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů), aktivní spolupráce dle pokynů vyučujícího.Důraz je kladen na semináře - studenti jsou povinni prostudovat příslušné pasáže z předepsané literatury. V semináři se vychází ze znalostí této literatury a z textů vybraných staročeských památek, který mají studenti k dispozici.

Garant

Ing. Mgr. Roman SUKAČ, Ph.D.