Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české literatury II/2 (UBK / 00021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00021 - Dějiny české literatury II/2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška v letním semestru zahrnuje literaturu "obrozeného národa", tj. literární vývoj od vystoupení družiny májové (1858) až do devadesátých let 19. století. Literárněhistoricky pojatý výklad sleduje především prohloubení znalostí z oblasti literární historie a literární tradice, buduje povědomí o literárním kulturně-společenském dobovém kontextu, sleduje vývoj jednotlivých žánrů a především nastoluje problém umělecké životnosti děl autorů, jejichž tvorba posunula literární vývoj a stala se nejen součástí dějin národní kultury, ale i inspirací pro tvůrce století následujícího. Navazuje metodologicky na předchozí výklad tím, že sleduje, jak literární směry a skupiny ovlivňovaly tématiku, tvarovou podobu i uměleckou hodnotu literatury. Ke zkoušce se vyžaduje dobrá orientace v přednesené látce a zvládnutí úkolů, které vyplývají z práce na seminářích, rovněž znalost 25 titulů doporučené beletrie a schopnost o těchto knihách diskutovat. Dále o knize Vladimíra Macury Český sen a o studiích s tematikou literatury 19. století, otiskovaných v posledních dvou letech v časopisech Tvar a Česká literatura.Seminář PROHLUBUJE znalosti získané v průběhu přednáškového kurzu. Důraz bude kladen na vlastní interpretační aktivitu všech zúčastněných studentů. Studenti zároveň využijí svých znalostí z různých oblastí literární teorie, např. genologie (romaneta Jakuba Arbesa) nebo komparatistiky (překlady J. Vrchlického).Závěrečné semináře pak shrnují poznatky povahy metodologické a bibliografické, které mají být zúročeny v diplomových pracích.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

KREJČÍ, K. Česká literatura a kulturní proudy evropské. Praha, 1975. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století: Od Máchy k Březinovi. Praha, 1994. POHORSKÝ, M. et al. Dějiny české literatury III. Praha, 1961. MOLDANOVÁ, D. Studie o české literatuře na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993.

Požadavky

Seminář doc. Vlašínové:§ Aktivní účast na semináři, tolerují se 3 neomluvené absence.§ Přednesení referátu.§ Přepracování referátu do podoby seminární práce a její odevzdání v zápočtovém týdnu.Seminář dr. Chrobáka:§ podmínky pro udělení zápočtu studenti splní do konce zápočtového týdne. Případné náhradní termíny budou vypsány ve zkouškovém období pouze v jeho začátku. § jednou z hlavních podmínek je AKTIVNÍ účast na seminářích (povoleny jsou 2 absence), ve kterých se zúročí interpretační dovednosti posluchačů.§ další podmínkou pro udělení zápočtu je přednesení referátu, který bude spočívat v přiblížení konkrétního literárního textu nebo konvolutu textů kolegům. To ovšem nemůže znamenat pouhý výtah textu, případně výpisky z odborné literatury. V textu referátu musí být patrná i tvůrčí aktivita studenta podložená odbornou a slovníkovou literaturou, kterou si studenti vyhledávají sami.§ z takto pojatého referátu pak studenti v zápočtovém týdnu přinesou, nebo pošlou na e-mailovou adresu jakub.chrobak@seznam.cz seminární práci, která by měla mít charakter odborné studie se všemi náležitostmi grafickými a stylistickými.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.Doc. PhDr. Drahomíra VLAŠÍNOVÁ, CSc.