Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české literatury III/1 (UBK / 00024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00024 - Dějiny české literatury III/1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s vývojem české literatury od devadesátých let 19. století, jež znamenají přelomové období - definitivní konec národně obrozeneckých tendencí a nástup tzv. moderny, až do první světové války, která ve svých důsledcích byla předělem ve vývoji evropské společnosti a její kultury. Obraz české literatury tohoto období je podáván zároveň na širším pozadí literárního vývoje v Evropě.Obsahové zaměření přednášek:1) Seznámení s odbornou literaturou předmětu.2) Charakteristika dobových tendencí.3) Česká literatura v kontextu se světem.4) Publicistika, periodika, almanachy.5) Umělecké směry a jejich projevy u nás: realismus, dekadence, impresionismus, symbolismus.6) Představitelé realismu jako protestu proti parnasismu Vrchlického (Machar, Bezruč).7) Impresionistické tendence a symbolismus (Sova, Březina).8) Skupina dekadentů (Moderní revue, Karásek, Hlaváček).9) Občansky zaměřená protiváha dekadence (S. K. Neumann, Dyk).10) Katolická moderna.11) Prozaici ovlivnění realismem a naturalismem (F. X. Svoboda, Čapek Chod, Šlejhar, V. Mrštík).12) Ženská otázka (Svobodová, Benešová).13) Od anarchismu k impresionismu (Šrámek).14) Drama (Kvapil, Hilbert).15) Literární kritika (Šalda).Témata referátů: budou předložena na úvodním semináři.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

LEHÁR, J. et al. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998. MUKAŘOVSKÝ, J. et al. Dějiny české literatury IV. Praha, 1995. MACHALA, L.; PETRŮ, E. et al. Panorama české literatury. Olomouc, 1994. NOVÁK, A.; NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Brno, 1995. PUTNA, M. C. Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848-1918. Praha, 1998. MOURKOVÁ, J. Buřiči a občané. Praha, 1988. MERHAUT, L. Cesty stylizace. Stylizace, "okraj" a mystifikace v české literatuře přelomu 19. a 20. století. Praha, 1994. BEDNAŘÍKOVÁ, H. Česká dekadence. Kontext - text - interpretace. Brno, 2000. ČORNEJ, P. et al. Česká literatura na předělu století. Jinočany, 2001. ČERVENKA, M. Dějiny českého volného verše. Praha, 2001. PAPOUŠEK, V. et al. Dějiny nové moderny (1905-1923). Praha, 2010. CHALUPECKÝ, J. Expresionisté. Praha, 1992. LANTOVÁ, L. Hledání hodnot. O literární kritice devadesátých let. Praha, 1969. Lexikon české literatury I-IV. Praha. URBAN, O. M.; MERHAUT, L. (Eds.). Moderní revue (1894 - 1925). Praha, 1995. PYTLÍK, R. Na přelomu století: Soubor statí o vývojovém rytmu literatury let devadesátých. Praha, 1988. VOJVODÍK, J. Od estetismu k eschatonu. Modely světa a existence v lyrickém díle Otokara Březiny. Praha, 2004. BRABEC, J. Poezie na předělu doby. Praha, 1964. JANÁČKOVÁ, J. Román mezi modernami. Praha, 1989. VOJTĚCH, D. Vášeň a ideál. Praha, 2008. STROHSOVÁ, E. Zrození moderny. Praha, 1963.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: aktivní účast a práce na seminářích (min. 80%), odevzdání seminární práce (min. 5 stran, musí obsahovat citační aparát a seznam primární a sekundární literatury), přednesení dvou referátů. Seminární práce je obsahově shodná s "velkým" referátem (seznam referátů bude předložen v prvním semináři), vedle toho student přednese (není třeba písemně vypracovat) "malý" referát, jenž spočívá v interpretaci samostatně zvoleného textu (básnického, prozaického či literárněkritického) z období od nástupu moderny na přelomu 80. a 90. let 19. století do roku 1918. Tento text musí být nejlépe v xerokopii zpřístupněn všem účastníkům semináře (proto je třeba volit texty přiměřeného rozsahu). Časové vymezení referátů: malý referát 5-10 min., velký referát 20-30 min.Budou vypsány POUZE 2 TERMÍNY zápočtu: řádný v zápočtovém týdnu a opravný začátkem zkouškového období. Jiné termíny nebudou vypisovány.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav SOLDÁN, CSc.Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.