Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice 3 (UBK / 00028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00028 - Historická mluvnice 3, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na přednáškách se systematicky probírají jednotlivé dialekty, jejich fonologické a morfologické charakteristiky, důraz je také kladen na reflexi historického vývoje češtiny probíraného v předchozích dvou částech předmětu Historická mluvnice.

Literatura

BĚLIČ, J. Přehled nářečí českého jazyka., Praha: SPN 1968. BOGOCZOVÁ, I. Textová opora ke studiu mluveného českého jazyka a dialektologie.. Ostrava, 2009. CUŘÍN, F. Vývoj českého jazyka a dialektologie.. Praha, 1975. LAMPRECHT, A. České nářeční texty.. Praha, 1976. LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D., BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha, 1986. DAVIDOVÁ, D. Kapitoly z dialektologie.. Ostrava, 1992. BĚLIČ, J. Nástin české dialektologie., Praha 1971. HOLUB,Z., JANEČKOVÁ,M. Úvod do české dialektologie (s texty). České Budějovice, 1996.

Požadavky

Zápočet bude udělen za účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů) a aktivní spolupráce dle pokynů vyučujícího. Dalším požadavkem k udělení zápočtu jsou úspěšně/správně napsané zápočtové testy (česká nářečí, nářečí moravská a slezská). Předmět je zakončen zkouškou, běhěm níž je student vyzkoušen z témat všech tří částí předmětu Historická mluvnice. Student si vylosuje 5-6 témat ze všech okruhů probíraných v průběhu tří semestrů. Součástí zkoušky je i fonologický, morfologický a syntaktický rozbor ukázky.

Garant

Ing. Mgr. Roman SUKAČ, Ph.D.