Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj češtiny 1 (UBK / 00030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00030 - Vývoj češtiny 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Cyrilometodějská mise, staroslověnština, návaznost na předhistorický vývoj.2. Redakce staroslověnských památek, názory a názorové proudy.3. České pravopisné systémy (procvičování, systém, popř. opakování).4. Funkce a pojetí pravopisu (opakování). Písmo, pravopis, přepis.5. Počátky existence českého jazyka ve 12.-13. století (na textech legend; podstata hagiografie)6. Čeština 14. a 15. století: opakování, ohled na společenské, kulturní a literární ?zázemí?.7. Tradice Jednoty bratrské v návaznosti na husitské období.8. Problém biblického překladu v češtině. Bible kralická.9. Humanistická čeština: ohled na společenské, kulturní a literární ?zázemí?.10. Barokní čeština: ohled na společenské, kulturní a literární ?zázemí?.11. Vývoj jazyka a počátky českých nářečí.12. Opakování, popř. řešení dalších problémů.V semináři posluchač uplatní:1. teoretické znalosti z přednášek a ze samostudia při analýzách vybraných stsl. a stč. textů2. schopnost porozumění textu, jeho převedení do současné češtiny a aplikace jazykového rozboru textu3. dovednost orientace při výběru textů; kromě legend zařazujeme (např.):3.1 evangelijní staroslověnské texty apod.3.2 české skladbyc) duchovní (Hospodine, pomiluj ny; Svatý Václave)d) světské: Alexandreida; Dalimilova kronikae) texty Tomáše Štítného, M. Jana Husa, spisy Petra Chelčického, J. A. Komenskéhof) jiné texty humanistické a barokní... (aj.)

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

ŠLOSAR D., VEČERKA R., DVOŘÁK J., MALČÍK P. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Host, Brno 2009. Brno, 2009. CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha : SPN, 1985. HAVRÁNEK, B. Vývoj spisovného jazyka českého. In: ČESKOSLOVENSKÁ VLASTIVĚDA. Řada II. Spisovný jazyk český a slovenský. Praha : Sfinx (B. Janda), 1936; s. 3 ? 144. Praha, 1936. LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D., BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha, 1986. VEČERKA, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Univerzita Palackého v Olomouci + Euroslavica, Olomouc 2006. Olomouc, 2006.

Požadavky

Základní podmínky získání zápočtu:1. docházka: tolerovány jsou cca dvouhodinové absence; v případě vyšší neúčasti je nutno zpracovat samostatnou práci (absence nesmí přesáhnout hodnotu 50 % z počtu seminářů). 2. splnění 3 dílčích úkolů v semináři (nebo samostatně) - podle seznamu zadaného na počátku semestru (při 1. semináři) 3. splněné úkoly musí posluchač/-ka prezentovat.

Garant

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.