Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scenáristická a režijní příprava I/2 (UBK / 00050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00050 - Scenáristická a režijní příprava I/2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studium scenáristiky je založeno na několika požadavcích. Jednak jde o poskytnutí základního školení v oblasti teoretických znalostí, nezbytných pro vykonávání žurnalistické profese. Dále se jedná o uplatnění těchto poznatků v uživatelském rámci. Výuka je směřována k osvojení dostatečného penza základních dovedností z většiny oblastí mediální produkce a zároveň nadstandardního rámce dovedností v konkrétní specializaci (např. fotožurnalista, rozhlasový či televizní žurnalista apod.). Naplnění tohoto záměru je zajištěno provázaností mediálních výstupů. Konkrétněji řečeno to znamená, že studenti budou seznámeni s žánrovými útvary zpravodajství, publicistiky a umělecké publicistiky. Poznají zákonitosti mediální tvorby a vlivy, omezující nebo umocňující působnost na recipienty. Na sestavě větné skladby si ověří možnost rozdílného vyznění a rozdílné argumentace při zpracování žurnalistické informace. V tomto smyslu se v předmětu okrajově "dotkneme" souvisejících právních aspektů (včetně kodexů). Pozornost bude věnována též dovednostem při vyhledávání a zpracovávání informací (zdroje a zpětná vazba žurnalistických informací, aktuální otázky žurnalistiky, základy žurnalistických profesí apod.). Následovat budou sestavy scénářů podle individuálně zadaných knižních textů. V zimním semestru bude výuka zaměřena na rozhlasový scénář, v letním na televizní.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

JEŠ, J. Hovořil Jiří Ješ. Rozhlasové komentáře 1992-1997. Praha, 1997. JACZ, Ľ. et al. Malá encyklopédia žurnalistiky. Bratislava, 1982.

Požadavky

§ Důraz bude kladen na schopnost ovládání PC (psaní textů, tvorba grafů a tabulek). V prostorách FPF na Masarykově ulici je studentům přístupná počítačová učebna s kapacitou 18 počítačů. Jednotlivá zařízení jsou připojena na internet. Místnost bude využívána pro výuku daného předmětu a protože počet studentů převyšuje možnosti a kapacitu učebny, bude výuka realizována ve třech , na sobě nezávislých skupinách. § Vyžadována je účast na cvičeních (povoleny 2 absence).§ V závěru obou semestrů bude písemně zpracováno individuálně zadané téma seminární práce (R a Tv scénář). § Je třeba prokázat znalosti formou

Garant

Mgr. Monika HORSÁKOVÁ