Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scenáristická a režijní příprava II/2 (UBK / 00053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00053 - Scenáristická a režijní příprava II/2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky budou orientovány na úvod do základní teoretických problémů scenáristiky, režie a dramaturgie, stejně jako na jejich vznik a vývoj až do současnosti. Důraz bude kladen na ukázky z jednotlivých zásadních děl kinematografie, na nichž budou demonstrovány různorodé režijní styly, scenáristické postupy a dramaturgická práce. Studenti v přednáškách získají teoretický základ, s nímž pak dále budou pracovat v průběhu seminářů.Seminář v letním semestru bude zaměřen na dramaturgii a režii divadelní. Studenti si vyzkouší prakticky celý proces přípravy inscenace - od vyhledávání dramatických textů, jejich úpravy, přemýšlení o celkové dramaturgicko-režijní koncepci, až po rozbor textu, hledání dramatických situací, vytváření mizanscény, přemýšlení o dalších složkách inscenace. Zároveň si také vyzkouší krátké herecké etudy na základě zvoleného textu.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

TAIROV, A. Odpoutané divadlo. Praha, 1927. BROOK, P. Prázdný prostor. Praha, 1998. CARRIERE, J-C. Vyprávět příběh. Praha, 1995. PROCHÁZKA, Z. Znaky dramatu a divadla. Praha, 1988.

Požadavky

§ Povolená absence ve dvou seminářích.§ V hodinách se očekává aktivita a plnění písemných úkolů, aktivita na semináři při analýzách a diskuzích. § Seminární práce v LS - herecká etuda na zadané téma - bude odehrána na závěrečném semináři.§ V LS budou zápočty uděleny pouze do konce letního semestru, zkoušku je možno absolvovat pouze do konce LS, další termíny nebudou vypisovány.

Garant

MgA. Irena KOCÍ

Vyučující

MgA. Irena KOCÍ