Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lexikologie (UBK / 00143)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00143 - Základy lexikologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je podat studentům informace o předmětu lexikologie a systému slovní zásoby. Probírány jsou také vztahy mezi lexikálními jednotkami. Pozornost je rovněž věnována problematice lexiografické.

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

ČEJKA, M. Česká lexikologie a lexikografie. Brno: Masarykova univerzita, 1992. FILIPEC, J. - ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1986. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1986, 2. vyd.

Požadavky

A. Zápočet: 1. formální: a) účast na společných zaměstnáních (1 absence se toleruje, 2. je nutné řádně omluvit) b) při neúčasti na 3 zaměstnáních je nutné vypracovat seminární práci (v rozsahu 15 normostran - na vybrané téma) 2. obsahové (lexikografická praxe): a) každá posluchačka/ každý posluchač zpracuje část slovníkového souboru podle zadání (s ohledem na SSJČ a další slovníky), popř. splní úkol obdobného charakteru; pokyny obdrží na společném zaměstnání 3. tři splněná dílčí cvičení (lze poslat v 1 souboru)B. Zkouška: - písemná část - 20 otázek (lze nahradit ústně v plném rozsahu) - ústní část podle zadaných tematických okruhů; na základě rozboru textu

Garant

PhDr. Vladimír PFEFFER, Ph.D.