Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní formy v kultuře 1 (UBK / 00155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00155 - Divadelní formy v kultuře 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení se všemi prvky divadelního projevu mimo divadlo, které využívají pohyb, hudbu, zvuky, architekturu, výtvarné aranžmá, oblečení, líčení a světelné efekty.Formování divadelního účinku má kořeny v řeckém divadle, které bylo součástí náboženských slavností a řecký člověk podle jejich pořadí měřil i svůj čas. V Podstatě se tak děje i dnes v zemích islámu a zvláště u totalitních a diktátorských režimů. Od antiky až po dnešek mnohé obřady vycházející z divadelního účinku a obdařené jeho účinností organizuje stát s vědomím podpory jeho politiky i právní moci. Ve většině obřadů a slavností se prolíná slavnost s hudbou a pohybem.I dnešní církevní svátky mají kořeny v divadelní produkci a současné jihoamerické karnevaly jsou podobné Dionýským slavnostem.Semináře jsou věnovány všestrannému rozboru dramatického díla některého významného autora, např. W. Shakespeara. Na takovém dramatickém díle si všímají dobového kontextu (alžbětinské divadlo), ale také se zamýšlejí nad dalšími jeho konkretizacemi až po současnost.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

BERNARD, J. Co je divadlo. Praha, 1983. OLIVOVÁ, V. Lidé a hry. Praha, 1977.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (povoleny 2 absence).Přednesení referátu na zadané téma.Odevzdání seminární práce.Pohovor o předložené seminární práci.

Garant

MgA. Emanuel KŘENEK

Vyučující

MgA. Emanuel KŘENEKMgA. Emanuel KŘENEK