Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní formy v kultuře 2 (UBK / 00156)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 00156 - Divadelní formy v kultuře 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Španělské království i monarchie Habsburků zplodily nové modernější formy, které nebyly daleko od teatrálnosti včetně dvorské etikety. Anglická monarchie ovlivnila i koloniální protokolární obřady stejně jako německý a italský fašismus, který zneužíval i operní hudby R. Wagnera a G. Verdiho.Velkou divadelní obřadností oplývala komunistická totalita od stranických sjezdů přes oslavy 1. máje po spartakiády.Divadelní formy ovlivňovaly slavnosti lagun v Benátkách. Dnes existuje divadlem poučené slavností zahajováním letních i zimních olympijských her.Oblast lidové kultury oblasti zvyků a obyčejů nese a udržuje etickou, výtvarnou a duchovní kulturu ovlivněnou divadelní teatralitou ve všech věkových skupinách do dnešních dnů.V seminářích se posluchači prostřednictvím ukázek seznamují s různými formami dramatických umění, na základě textů si mohou navzájem zkoušet dialogy, mimiku, gesta apod. Nejde tedy pouze o práci teoretickou, nýbrž o praktické procvičování získaných poznatků o dramatických formách a jejích konkretizacích.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

BERNARD, J. Co je divadlo. Praha, 1983. OLIVOVÁ, V. Lidé a hry. Praha, 1977.

Požadavky

§ Aktivní účast na semináři (povoleny 2 absence).§ Přednesení referátu na zadané téma.§ Odevzdání seminární práce.§ Pohovor o předložené seminární práci.§ Ústní zkouška (prověření znalostí, ale především schopnost samostatně reflektovat probíraná témata).

Garant

MgA. Emanuel KŘENEK

Vyučující

MgA. Emanuel KŘENEKMgA. Emanuel KŘENEK