Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k lexikologii (UBK / 01047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 01047 - Seminář k lexikologii, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktická cvičení z lexikologie. Významová struktura apelativ. Sémantický vývoj ve světle různých teorií. Lexikon a sémantika. Tvorba proprií od apelativ, klasifikace systému (s ohledem na filosofii jazyka). Apelativizace proprií a systém onym. Vývoj lexikografických přístupů. Lexikografické zásady. Typologie slovníků a jejich aplikace. Terminologie a terminografie. Historický vývoj slovníkářství u nás a ve světě. Současná lexikografie a její směry. Komputační přístupy k jazyku.

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

HLADKÁ, Z. Lexikologie. In Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 1995. Praha, 1995. ČERMÁK, F. Lexikon a sémantika. NLN, Praha 2010. Praha, 2010. ČEJKA, M. Česká lexikologie a lexikografie. Brno: Masarykova univerzita, 1992. Brno, 1992. FILIPEC, J. ? ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1986. Praha, 1986. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1986. Praha, 1986. ŠRÁMEK, R. Úvod do obecné onomastiky. Brno: Masarykova univerzita, 1999. Brno, 1999.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: - aktivní účast na semináři (povolena absence max. na dvou seminářích; 1. absence nemusí být doložena omluvenkou)- úspěšné zvládnutí písemného zápočtového testu

Garant

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.