Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k historické mluvnici (UBK / 01051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 01051 - Seminář k historické mluvnici, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Opakování k vývoji českého jazyka od 10. do 18. stol.: hláskosloví, tvarosloví, skladba, slovník, postupy a proměny. Transkripce a písmo, pravopisné systémy a transliterace. Modely určování textu, základy textologických přístupů v historické lingvistice. Interpretace z hlediska jednotlivých jazykových rovin, popř. z hlediska historického, kulturního, právního. Přehled sledovaných rukopisných textů od konce 13. do 15. století, analýza. Tištěné texty a rozbor památek od konce 15. do 17. století. Barokní texty, 17. a 18. století (rozbor). První obrozenecké texty v 18. století, rozbor. Texty a vývojový kontext, doba a společenský vývoj (na proměnách jazyka). Určování typů písma užívaného v česky psaných textech (základy paleografie: původní raně středověký latinský model, karolínská minuskule a románské období, písma z gotického období, bastarda, vliv baroka a obrození, kurziva, polokurziva apod.).

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

MAREŠOVÁ, H. Základy historické mluvnice s texty k rozboru. Olomouc 2008. Olomouc, 2008. LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D., BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. SPN Praha 1986. Praha, 1986. PORÁK, Jaroslav. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13.-18. století). Praha : SPN, 1979. Praha, 1979. PÁTKOVÁ, H. Cvičení z pozdně středověké paleografie. SCRIPTORIUM 2007. 2007. PÁTKOVÁ Hana. Česká středověká paleografie .VEDUTA 2008. 2008. EBELOVÁ, Ivana . Klíč k novověké paleografii, Praha 2004. Praha, 2004. ŠEBÁNEK, Jindřich. Pomocné vědy historické 1. Paleografie, Praha 1961. Praha, 1961.

Požadavky

Splnění formálních a obsahových podmínek: docházka s tolerancí 2 absencí, aktivita v semináři: splnění min. 2 seminárních úkolů (rozbor textů a vysvětlení souvislostí, referát, transkripce s transliterací apod.)...

Garant

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.