Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do žurnalistiky (UBK / 01057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 01057 - Úvod do žurnalistiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení žurnalistiky jako užší disciplíny v rámci publicistiky, základní vlastnosti funkčního stylu publicistického mluveného (řečnického) a psaného (žurnalistického).Výběr výrazových prostředků žurnalistické publicistiky psané a mluvené.Hlavní komunikační funkce žurnalistiky zpravodajské a žurnalistiky analytické.Charakteristika jednotlivých novinářských žánrů zpravodajských.Charakteristika jednotlivých novinářských žánrů publicistických.Etické principy zpravodajské činnosti.Z dějin žurnalistiky.Jazykové a stylistické předpoklady pro žurnalistickou práci.

Literatura

BARTOŠEK, J. Jazyk současné české politiky. Olomouc 1993. BURNSOVÁ, L. S. Žurnalistika. Praha: Portál, 2004. Encyklopedie praktické žurnalistiky., Praha, 1999. BEČKA, J.V. Stylistika zpravodajství., Praha, 1980.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí předneseného souboru poznatků, ověření formou zkoušky. Zpracování novinového článku s předem zvolenou tematikou z oblasti investigativní žurnalistiky a jeho odevzdání minimálně 10 dní před zkouškou. Témata ke zkoušce dostanou studenti na začátku semestru.

Garant

PhDr. Vladimír PFEFFER, Ph.D.