Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin židovské lit. a kultury (UBK / 01090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 01090 - Kapitoly z dějin židovské lit. a kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a terminologie židovské kultury. Seznámení se s vývojem židovské kultury ve světě a v českých zemích. Základní mezníky v historii Židů. Seznámení se s realitami židovské kultury v místě bydliště (studentů). Současné místo židovství ve světovém vývoji. Přední osobnosti židovského národa od nejstarších historických dob až do současnosti. Přínos židovské kultury světovému kulturnímu vývoji. Přehled o vývoji židovské literatury ve světovém kontextu, nejvýznamnější osobnosti, literární trendy a ocenění židovských autorů. Česko-židovská literatura a její představitelé. Literatura jidiš, hebrejská literatura, moderní izraelská literatura. Nejvýznamnější představitelé židovské literatury v Českých zemích. Vzájemné kontakty české a židovské literatury v době mezi dvěma válkami (spolupráce, podněty, inspirace). Současná židovská literatura v našich zemích, židovské časopisy, sborníky. Místo židovské kultury v historii a současnosti Českých zemí.

Literatura

Bible. ZEMPLINER,A. Encyklopedie významných osobností ve víru židovského osudu. Praha, 2000. PĚKNÝ, T. Historie Židů v Čechách a na Moravě. Praha, 1993. POJAR, M. (ed.). Stín šoa nad Evropou. Praha, 2001. Armstrongová, K. Dějiny Boha. Praha, 1996. JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Praha, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách (75 %).Aktivní účast na seminářích (75 %), vypracování seminární práce na určené téma v rozsahu 10 normostran.Ústní zkouška: orientace po probrané látce, pohovor o četbě.

Garant

Doc. PhDr. Milada PÍSKOVÁ, CSc.