Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace bible (UBK / 01144)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 01144 - Interpretace bible, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Představy o vzniku Bible, otázka její inspirovanosti, formování starozákonního a novozákonního kánonu.Stručné literární, historické a teologické uvedení do jednotlivých knih Tóry, Proroků, Spisů (Starý zákon)a evangelií, epištol a apokalyptické literatury (Nový zákon).Interpretace vybraných starozákonních a novozákonních pasáží.

Získané způsobilosti

Student získá základní literání a myšlenkový (teologický) vhled do knih Starého a Nového zákona. Nabyté vědomosti prohlubují znalost dějin literatury.

Literatura

GILLIERON, B. Bible nespadla z nebe. Třebenice, 1999. CHIOLERIO, M. Blaze tomu, kdo slyší tato slova. Praha, 1997. BIČ, M. - POKORNÝ, P. Co nevíš o Bibli: Úvod do studia Starého a Nového zákona. Praha, 1997. RENDTORFF, R. Hebrejská bible a dějiny. Praha, 1996. STRUPPE, U. Jak porozumět Bibli: Úvod do Starého a Nového zákona. Praha, 2000. POKORNÝ, P. Literární a teologický úvod do Nového zákona. Praha, 1993. CARSON, D. A. - MOO, D. J. Úvod do Nového zákona. Praha, 2008. DILLARD, R. B. - LONGMAN III., T. Úvod do Starého zákona. Praha, 2003. MISKOTTE, K. H. Biblická abeceda. Heršpice, 1996. BENEŠ, J. Desítka. Praha, 2008. BENEŠ, J. Nevystižitelný Bůh?. Praha, 2010. BENEŠ, J. V moci slova. Praha, 2003.

Požadavky

Pro studenty, kteří mají předmět zapsán jako povinně volitelný (B):1) Nadpoloviční účast na přednáškách.2) Vypracování eseje (interpretace zvolené biblické pasáže, doplněná o stručnou literární, historickou a teologickou charakteristiku biblické knihy, v níž se pasáž nachází - vše nutno podepřít odbornou sekundární literaturou) o rozsahu minimálně 5 normostran. Termín odevzdání práce: konec května.3) Absolvování pohovoru nad předloženou prací a prostudovanou literaturou.Pro studenty, kteří chtějí předmět absolvovat distančně a mají jej zapsán jako výběrový (C):1) Vypracování eseje (interpretace zvolené biblické pasáže, doplněná o stručnou literární, historickou a teologickou charakteristiku biblické knihy, v níž se pasáž nachází - vše nutno podepřít odbornou sekundární literaturou) o rozsahu minimálně 5 normostran. Termín odevzdání práce: konec května.2) Odevzdání dvou recenzí odborné literatury. Rozsah jedné recenze: min. 3 normostrany. Termín odevzdání: konec května.

Garant

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.