Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář divadelní tvorby I/1 (UBK / 10004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10004 - Seminář divadelní tvorby I/1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce v semináři pak bude také rozvíjena v souvislosti s právě realizovanou inscenací v partnerském divadle a rovněž bude zaměřena na diskusi nad zvoleným textem a různými způsoby jeho inscenování s ohledem na druh divadla, prostor, dramaturgicko-režijní koncepci apod.

Získané způsobilosti

Pochopení základních inscenačních principů a divadelních funkcí. Student bude schopen přečíst a vyložit text a vytvořit dramaturgicko-režijní koncepci a analyzovat dramatické situace a motivace jednání dramatických postav.

Literatura

GROSMAN, J. Analýzy. Praha: Čs. spisovatel, 1991. CÍSAŘ, J. Člověk v situaci. Praha: ISV, 2000. ULRYCHOVÁ, I. Drama a příběh. Praha: DAMU, 2007. KRAUS, K. O divadle. Praha: Lidové noviny, 1990. VOSTRÝ, J. O hercích a herectví. Praha: Achát, 1998. ČERNÝ, F. Otázky divadelní režie. Praha, 1988. VOSTRÝ, J. Režie je umění. Praha: AMU, 2001. BARBA, A. Slovník divadelní antropologie. Praha: Divadelní ústav - Lidové noviny, 2000. BRHELOVÁ, E. Tvorba dramatického textu a její pedagogické aplikace. Brno: JAMU, 2006. SRBA, B. Umění režie. Brno: JAMU, 1996. HOŘÍNEK, Z. Úvod do praktické dramaturgie. Brno: JAMU, 2009. CÍSAŘ, J. Základy činoherní režie. Praha: IPOS, 2000. FREJKA, J. Divadlo je vesmír. Praha: Divadelní ústav, 2004. BRECHT, B. Myšlenky. Praha: Čs. spisovatel, 1958. KOVÁŘOVÁ, K. Posedlost divadlem: Evžen Sokolovský. Brno: JAMU, 2008. BROOK, P. Prázdný prostor. Praha: Panorama, 1988. PISTORIUS, L. Rozpravy o režii. Praha, 2004.

Požadavky

1. Účast na zkouškách v rámci připravované inscenace Slezského divadla v Opavě.2. Účast na seminářích (povoleny 2 absence).3. Vypracování úkolů zadaných pedagogem v průběhu semestru. 4. Zápočet bude udělen na základě písemné analýzy některého z diskutovaných problémů (ať už dramatického textu jako celku, nebo jednotlivých postav, způsobu krácení textu, dramaturgické koncepce apod.). Kontakt na vyučujícího: MgA. Jana Andělová-Pletichová - Andelova.Jana@seznam.cz

Garant

MgA. Jana ANDĚLOVÁ-PLETICHOVÁ

Vyučující

MgA. Jana ANDĚLOVÁ-PLETICHOVÁ