Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká divadelní režie (UBK / 10006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10006 - Česká divadelní režie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na základě rozboru záznamů divadelních představení významných českých režisérů a charakteristiky typických rysů jejich tvůrčího rukopisu studenti začlení tvorbu těchto tvůrců do kontextu českého divadelního vývoje. Získají tak přehled o výrazných tendencích české režie 20. století (seznam analyzovaných inscenací - a tím i filmových projekcí - bude představen v úvodní hodině).

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kursu bude student schopen porozumět základním inscenačním principům a divadelním funkcím na historických příkladech.

Literatura

Dramatické texty, které čeští režiséři zvolili k inscenování (A. P. Čechov - Racek, A. P. Čechov - Tři sestry, H. Ibsen - Nora), konkrétní seznam obdrží studenti na začátku semestru. SOMMEROVÁ, O. Andělé Tě hlídají. Dokument o Petru Léblovi. Scénář, režie: O. Sommerová, ČT 2000. SMOLÁKOVÁ, V. Fenomén Lébl aneb Nikdy nevíš, kdy zas budeš amatér. Praha: Pražská scéna, 1996. SMOLÁKOVÁ, V. Lébl 2 aneb Dobře se spolu bavit - s Pánembohem! Praha: Pražská scéna, 2005. kol. autorů. Vladimír Morávek. Praha: Pražská scéna, 2004. Brno: Olprint, 2004. ISBN 80-210-3583-8.

Požadavky

1. Účast na semináři (max. dvě absence)2. Aktivní účast při diskusích a analýzách, založená na znalosti doporučené literatury a dramatických textů. 3. Základní orientace v doporučené literatuře. 4. Včasné plnění dílčích tvůrčích úkolů.5. Ústní a písemná reflexe zhlédnutého díla - záznamu divadelního představení (detaily ohledně obsahu a formy budou upřesněny v průběhu kurzu).Emailový kontakt pedagoga: Jana Cindlerová - jana.cindlerova@email.cz

Garant

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.

Vyučující

MgA. Pavel Ondruch