Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní teorie (UBK / 10018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10018 - Divadelní teorie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem divadlo a jeho proměny.2. Myšlení o divadle (poetiky - reformátoři - vznik teatrologie jako oboru - vznik divadelní antropologie - český strukturalismus - ruský formalismus - hermeneutika - postmoderna - dekonstrukce - současná světová teatrologie - současná česká teatrologie).3. Divadelní druhy a žánry.4. Drama a divadlo (text - postava - situace - prostor).5. Složky divadelního výrazu, jejich hierarchie v divadelním artefaktu, výstavba inscenace, autorský subjekt.6. Divadlo a komunikace (funkce divadla - divadlo a společnost - divadlo a média).7. Základy scénologie.

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kursu bude student seznámen se základy divadelní teorie.

Literatura

VOSTRÝ, J. Činoherní klub 1965-1972. Dramaturgie v praxi. Praha: Divadelní ústav - AMU, 1996. PAVIS, P. Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav, 2003. SLAWIŃSKA, I. Divadlo v současném myšlení. Praha: Nakladatelství Studia Ypsilon, 2002. ZICH, O. Estetika dramatického umění. Praha: Panorama, 1986. MUKAŘOVSKÝ, J. Kapitoly z české poetiky III. Máchovské studie. Praha: Svoboda, 1948. VOJTĚCHOVSKÝ, M. - VOSTRÝ, J. Obraz a příběh. Scéničnost ve výtvarném a dramatickém umění. Praha: AMU - KANT, 2008. GAJDOŠ, J. Od techniky dramatu ke scénologii. Praha: AMU, 2005. TAIROV, A. Odpoutané divadlo. Praha: AMU, 2005. OSOLSOBĚ, I. Ostenze, hra, jazyk. Brno: Host, 2002. OSOLSOBĚ, I. Principia Parodica, totiž Posbírané papíry převážně o divadle. Praha: AMU, 2007. VELTRUSKÝ, J. Příspěvky k teorii divadla. Praha: Divadelní ústav, 1994. VOSTRÝ, J. Režie je umění. Praha: AMU, 2001. VOSTRÝ, J. Scéna a scéničnost v době všeobecné scénovanosti (Disk č. 15 ). Praha: AMU, 2006. LIPUS, R. Scénologie Ostravy. Praha: AMU - KANT, 2006. BARBA, E. -SAVARESE, N. Slovník divadelní antropologie. Praha: Divadelní ústav / NLN, 2000. ROUBAL, J. (ed.). Souřadnice a kontexty divadla. Antologie současné německé divadelní teorie. Praha: Divadelní ústav, 2005. DERRIDA, J. Texty k dekonstrukci. Práce z let 1967?1972. Bratislava: Archa, 1993. PAVLOVSKÝ, P. a kol. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha: Libri - Národní divadlo, 2004.

Požadavky

1. Aktivní účast na přednáškách. 2. Základní orientace v doporučené literatuře. 3. Samostudium rozšiřující informace předávané na přednáškách zejména četbou doporučené odborné literatury a stěžejních textů. 4. Zpracování a přednes referátu a/či eseje a jeho následné odevzdání v tištěné podobě pedagogovi a v podobě elektronické ostatním studentům jako další studijní zdroj (rozsah a podrobnosti ohledně formy a obsahu budou upřesněny v průběhu kursu). 5. Úspěšné zvládnutí ústní zkoušky, jež je podmíněno poučenou odpovědí na danou otázku s využitím poznatků získaných během výuky, celkovou orientací v probrané látce a přemýšlivým přístupem k ní, podáním zasvěceného komentáře k poznámkám učitele k vypracovanému referátu a/či eseji. Emailový kontakt pedagoga: Jana Cindlerová - jana.cindlerova@email.cz

Garant

Mgr. Jana CINDLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana CINDLEROVÁ, Ph.D.Doc. PhDr. Ladislav SOLDÁN, CSc.