Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie dramatu (UBK / 10019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10019 - Teorie dramatu, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: drama, pokusy o jeho definice, prvotní úvahy o dramatu.2. Drama, jeho výstavba a složky - téma, motivy, situace, postavy, syžet, fabule, mizanscéna, dramatický dialog, monolog.3. Drama a komunikace, metakomunikace, metaforičnost, symboličnost.4. Autorský subjekt v dramatu.

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientovat se v základní problematice myšlení o dramatu a naučí se analyzovat dílo jako složitou strukturu komunikačních vazeb.

Literatura

GROSSMAN, J.:. Analýzy. Praha: Československý spisovatel, Praha. PAVIS, P.:. Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav, 2003. KRAUS, K.:. Divadlo ve službách dramatu. Praha: Divadelní ústav, 2001. VOSTRÝ, J.:. Drama a dnešek. Praha: Československý spisovatel, 1990. SRBA, B.:. E. F. Burian a jeho program poetického divadla. Praha: Divadelní ústav, 1981. PATOČKA, J.:. Epičnost a dramatičnost, epos a drama. In: Divadlo 17, 1966, č. 10, s. 1- 6. ZICH, O.:. Estetika dramatických umění. Praha: Panorama, 1986. MUKAŘOVSKÝ, J.:. Kapitoly z české poetiky I. Praha: Svoboda, 1948. OSOLSOBĚ, I.:. Mnoho povyku pro sémiotiku. Brno: Agentura G, 1992. DIDEROT, D.:. O umění. Praha: Odeon, 1983. DELEUZE, G.:. Podľa čoho poznáme štrukturalizmus?. Bratislava: Archa, 1993. ARISTOTELES:. Poetika. Praha: Rezek, 1999. GAJDOŠ, J.:. Postmoderné podoby divadla. Brno: Větrné mlýny, 2001. VELTRUSKÝ, J.:. Příspěvky k teorii divadla. Praha: Divadelní ústav, 1994. CULLER, J.:. Saussure. Bratislava: Archa, 1993. MUKAŘOVSKÝ, J.:. Studie z estetiky. Praha: Odeon, 1966. FREYTAG, G.:. Technika dramatu. Praha: Ústav pro učebné pomůcky průmyslových a odborných škol, 1944. TOMAŠEVSKIJ, B.:. Teorie literatury. Praha: Lidové nakladatelství, 1970. DERRIDA, J.:. Texty k dekonstrukci. Bratislava: Archa, 1993. CÍSAŘ, J.:. Základy dramaturgie I. Situace. Praha: AMU, 1999. PROCHÁZKA, M.:. Znaky dramatu a divadla. Praha: Panorama, 1988.

Požadavky

1. Účast na přednáškách a aktivní účast při analýzách a diskusích podmíněná nastudováním předem zadaných děl odborné teoretické literatury, popř. dramatických textů (tolerována je jedna neomluvená absence).2. Základní orientace v doporučené literatuře. 3. Samostatná tvorba seminární práce (cca 5-10 normostran textu), její (předchozí) prezentace formou referátu (cca 15-20 min.) a (následné) odevzdání v tištěné podobě pedagogovi a v podobě elektronické ostatním studentům jako další studijní zdroj. Očekává se individuální uchopení zadaného/zvoleného díla, nezbytně spojené s veřejnou prezentací vlastního názoru před ostatními studenty a s přirozenou snahou o jeho obhájení. Předpokladem přijetí seminární práce (termín odevzdání bude upřesněn při prvním setkání v semestru) je splnění všech základních náležitostí odborné stati, tj. obsahových a formálních předpokladů (logika návaznosti myšlenek a témat, citace, bibliografie, gramatická a faktická správnost).4. Samostudium rozšiřující informace předávané na přednáškách a seminářích četbou doporučené odborné literatury, stejně jako návštěvami divadelních inscenací. 5. Úspěšné zvládnutí ústní zkoušky (předpokladem k jejímu zahájení je přednes referátu a odevzdání písemné práce) podmíněné poučenou odpovědí na danou otázku s využitím poznatků získaných během výuky i samostudiem, znalostí dramatických i odborných textů, celkovou orientací v probrané látce a v doporučené literatuře a přemýšlivým přístupem k nim, podáním zasvěceného komentáře k poznámkám pedagoga k vypracovanému referátu/seminární práci. Seznam referátů bude představen při zahájení kursu. Emailový kontakt pedagoga: Jana Cindlerová - jana.cindlerova@email.cz

Garant

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ

Vyučující

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ