Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní divadlo (UBK / 10022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10022 - Alternativní divadlo, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je založen na objevování hlavních rysů alternativního divadla v současné divadelní tvorbě. Na základě textů a diskuse o textech, týkajících se alternativních divadelních proudů (např. A. Artaud, E. G. Craig, B. Brecht, J. Grotowski, P. Brook) a videoukázek jsou prezentovány soubory, které výrazným způsobem pracují zejména s pohybem, vizuální složkou inscenace, prosazují alternativní herecké metody a podobně. Kromě základních teoretických poznatků bude kladen důraz na diskusi o jednotlivých alternativních divadelních proudech a hlavních tendencích v porovnání s repertoárovými divadly a hlavními divadelními tendencemi, prosazovanými tzv. "kamennými divadly".Základní statě a články budou studentům poskytnuty v rámci semináře a pedagog je rozešle e-mailem, aby je všichni měli k dispozici a byli schopni o nich diskutovat na seminářích.DVD záznamy inscenací budou studentům poskytnuty v semináři.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení s hlavní rysy alternativního divadla v současné divadelní tvorbě (např. A. Artaud, E. G. Craig, B. Brecht, J. Grotowski, P. Brook).

Literatura

Různí: . DVD záznamy inscenací budou studentům poskytnuty v semináři. Dvořák, J. Alt. divadlo - Slovník českého alternativního divadla. Praha: Pražská scéna, 2000. ISBN 80-86102-13-0.Pavis, P. Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav, 2003. ISBN 80-7008-157-0.Artaud, A. Divadlo a jeho dvojenec. Praha: Herrmann & synové, 1994. Grotowski, J. Divadlo a rituál. Praha: Kaligram, 1999. ISBN 8071492760.Pilátová, J. Hnízdo Grotowského. Praha: Divadelní ústav, 2009. ISBN 978-80-7008-239-3.CRAIG, E. G. O divadelním umění. Praha: Divadelní ústav, 2006. Lehmann, H.-T. Postdramatické divadlo. Bratislava: Divadelný ústav, 2007. ISBN 9788088987819.Brook, Peter. Prázdný prostor. Praha, 1988.

Požadavky

1. Povolená absence ve dvou seminářích. 2. Podmínkou udělení zápočtu je kromě dostačující účasti na seminářích ústní komentář ke zvolenému textu a jeho písemné odevzdání, dále také aktivita na semináři při analýzách a diskuzích o zhlédnutých inscenacích a odevzdání seminární práce. 3. Seminární práce (úvaha na základě daného textu) musí splňovat rozsahem nejméně 5 normostran, musí být odeslána e-mailem a pedagog potvrdí její přijetí. 4. Zápočty budou udělovány pouze do konce zimního semestru, termíny v letním semestru nebudou vypisovány, práci je nutno odevzdat nejméně týden před posledním termínem zápočtu, aby ji pedagog mohl přečíst a případně vrátit k přepracování. Kontakt na vyučujícího: Mgr. Hasan Zahirović - hasanzahirovicart@gmail.com

Garant

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.