Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadlo ve filmu (UBK / 10051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10051 - Divadlo ve filmu, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodu semináře se posluchači pokusí na základě zhlédnutých filmů a TV záznamů divadelních inscenací charakterizovat základní rozdíly mezi filmovým a divadelním uměním, ale i jejich styčné body. Následně budou definovat různé míry ovlivňování divadla a filmu (téma divadla ztvárněné ve filmu, adaptace divadelní hry do filmu, divadelní prvky ovlivňující film, divadelní režiséři pracujíc u filmu, pozitivní ovlivňování filmu a divadla: Laterna magika). Další zkoumání se detailněji zaměří na fenomén adaptace divadelní hry ve filmu (s důrazem na proces umělecké transpozice látky z jedné disciplíny do druhé, jak se formuje v režijní a autorské koncepci, v inscenačním a prostorovém pojetí, v modelaci figur, v žánrové transformaci apod.). Na konkrétních příkladech z vybraných filmů a analýzách filmových adaptací divadelních her bude artikulována otázka adekvátnosti a volnosti přepisu, rovnováha i napětí divadelna v poměru k ryze filmové (i technické) stránce.Nedílnou součástí semináře bude zmapování filmové tvorby význačných českých divadelních režisérů (Jaroslav Kvapil, Jindřich Honzl, E. F. Burian, Jiří Frejka, Alfréd Radok, Jan Kačer, Vladimír Morávek...).Proč se tak často filmoví režiséři obracejí k divadelním předlohám? Jak zfilmovat divadlo? Je drama vhodné jako zdroj pro filmovou adaptaci? Utíkají se divadelní režiséři do filmu?1. Divadlo ve filmu - jak se projevuje? Různé míry ovlivňování.- téma divadla ztvárněné ve filmu- adaptace divadelní hry do filmu- divadelní prvky ovlivňující film- divadelní režiséři pracujíc u filmu- pozitivní ovlivňování filmu a divadla (Laterna magika)2. Drama a film - možnosti filmové adaptace divadelního textu3. Divadelní režiséři ve filmu I.4. Divadelní režiséři ve filmu II.5. Fenomén Laterny magiky (přednáška)

Získané způsobilosti

Student nabude detailní poznatky o výstavbě divadelního a filmového díla v kontextu uměleckého druhu, stylu a žánru.

Literatura

Grossman, J.:. Divadlo a film. In: Texty o divadle II. Praha 2000. Petrů, E. Film a divadlo. Olomouc : Kraj. ped. úst., 1990. MRAVCOVÁ, M. Od Oidipa k Francouzově milence. Praha: Národní filmový archiv, 2001. Praha, 1990. www.petergreenaway.co.uk/prospero.htm.

Požadavky

1. Aktivní účast v seminářích (povoleny dvě absence). 2. Vypracování seminární práce na zadané téma, prezentace referátu v rámci hodiny. 3. Samostatná četba a aktivní účast v diskusích na seminářích, včasné plnění dílčích tvůrčích úkolů. Kontakt na vyučujícího: Mgr. Jitka Feikusová - jitka.feikusova@seznam.cz

Garant

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ

Vyučující

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ