Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní adaptace (UBK / 10058)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10058 - Divadelní adaptace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V tomto semestru budou "vzorem" či námětem pro počáteční diskuse a úvahy divadelní inscenace, které vznikly jako dramatizace a adaptace různých literárních děl Karla Čapka:a) dramatizace románu: Miroslav Oščatka, Josef Kovalčuk: Hordubal (Divadlo Husa na provázku Brno), Daniel Hrbek, Martina Kinská: Krakatit (Švandovo divadlo Praha), Pavel Kohout: Válka s mloky (Slovácké divadlo Uherské Hradiště)b) dramatizace povídky: Arnošt Goldflam: Veštkyně, vraždy a jasnovidci (Divadlo Rokoko Praha), Ivan Klíma: Zločin na poště (Česká televize)c) adaptace dramatu: Robert Wilson, Martin Urban: Věc Makropulos (Národní divadlo Praha)Východiskem jsou stále živé inscenace nebo záznamy na DVD a jejich literární předlohy, které budou studentům zadány a upřesněny na začátku semestru.Na základě analýz inscenovaných textů budou studenti vedeni k vlastní adaptaci některého z kratších čapkovských útvarů (báseň, povídka, novela apod.). Studenti se na základě získaných znalostí pokusí o vlastní dramatizace zvolené povídky či jiného literárního díla Karla Čapka, které si vyberou po dohodě s pedagogem. Nejlepší adaptace/dramatizace se budou nabízet k scénickému čtení.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je vytvoření vlastní adaptace některého z daných literárních útvarů (báseň, povídka, novela apod.).

Literatura

Východiskem jsou záznamy inscenací na DVD a jejich literární předlohy, které budou studentům zadány a upřesněny na začátku semestru.

Požadavky

1. Povolená absence ve dvou seminářích. 2. Podmínkou udělení zápočtu je kromě dostačující účasti na seminářích pokus o divadelní adaptaci zvoleného literárního díla a jeho prezentace v rámci semináře, o způsobu provedení adaptace budou diskutovat i ostatní studenti, kteří práci ohodnotí; dále také aktivita na semináři při diskuzích.3. Hodnocení průběžně zadávaných úkolů (prezentace, stručná zpráva, diskusní příspěvek) a vypracování závěrečné adaptace / dramatizace literárního textu.4. Zápočty budou udělovány pouze do konce zimního semestru, pozdější termíny nebudou vypisovány; práci je nutno zaslat nejpozději týden před posledním termínem zápočtu, aby ji pedagog mohl přečíst a případně vrátit k přepracování.Kontakt: Mgr. Hasan Zahirović - hasanzahirovicart@gmail.com

Garant

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.