Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dram. tvorba v zrcadle starší české lit. (UBK / 10113)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10113 - Dram. tvorba v zrcadle starší české lit., Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifické rysy starší české literatury.2. Kontext, rozbor a interpretace textů: Svatojiřské oficium (Návštěva božího hrobu), Hra veselé Magdaleny, Hra tří Marií, Mastičkář.3. Divadlo v humanismu a baroku.

Získané způsobilosti

Student získá základní poučení o problematice literáněhistorické paleobohemistiky zaměřené na dramatické texty. Nabyté poznatky budou základem dalšího studia dějin dramatu (divadla) i literatury.

Literatura

LEHÁR, J. et al. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998. ČERNÝ, F. (ed.):. Dějiny českého divadla I. Praha, 1968. ČERNÝ, V. Barokní divadlo v Evropě. Praha, 2009. VELTRUSKÁ, J. Posvátné a světské. Osm studií o starém českém divadle. Praha, 2006. MUKAŘOVSKÝ, J. et al. Dějiny české literatury I: starší česká literatura. Praha, 1959.

Požadavky

1. Nadpoloviční účast na přednáškách.2. Vystoupení s krátkým referátem (rozbor a interpretace staročeského dramatu).3. Písemná forma zkoušky - test prověřující základní orientaci po české středověké literatuře a schopnost porozumět zvláštnostem starších textů, zvláště dramatických.

Garant

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.