Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář divadelní tvorby III/2 (UBK / 10129)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 10129 - Seminář divadelní tvorby III/2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář divadelní tvorby III je zaměřen na spolupráci s ostatními tvůrčími složkami (výběr hudby, spolupráce se scénografy a kostýmními výtvarníky, případně stránka choreografická). Na základě textu a zvolené dramaturgicko-režijní koncepce budou studenti dále uvažovat nad těmito inscenačními složkami. Ke zvoleným textům navrhnou výtvarné pojetí, pojetí hudební (zda hudbu přímo složit, nebo výběr hudby, pokud výběr, tak jaký hudební žánr a pod.), to vše souvisí s prvotním dramaturgickým záměrem, určení žánru inscenace, její dobové zařazení apod.

Získané způsobilosti

Pochopení základních inscenačních principů a divadelních funkcí. Student bude schopen koordinace a kontroly všech prvků tvořících inscenaci a jejich sladění do jednotného tematizovaného celku.

Literatura

PTÁČKOVÁ, V. Česká scénografie 20. století. Praha, 1982. BRAUN, K. Divadelní prostor. Praha: DAMU, 2001. PTÁČKOVÁ, V. Divadlo na konci světa. Stati o scénografii. Praha: Pražská scéna, 2008. KOLEGAR, J. Historie scénických technologií 1. Brno: JAMU, 2001. KOLEGAR, J. Historie scénických technologií 2. Brno: JAMU, 2001. PRAŽÁK, A. Interpretace scénografického prostoru. Praha: ISV, 2003. ZAVARSKÝ, J. Kapitolky zo scénografie. Bratislava: Osvětový ústav, 1989. ARONSON, A. Pohled do propasti. Stati o scénografii. Praha: Divadelní ústav, 2007. SOUKENKA, V. Vývoj divadelního prostoru a jeho architektonické formy. Praha: ČVUT, 2007. ČERNÝ, J. Základy architektonického a scénického svícení. Praha: DAMU, 2002. PEJCHA, J. Zvuk v divadle. Brno: JAMU, 2005.

Požadavky

1. Účast na zkouškách v rámci připravované inscenace Slezského divadla v Opavě.2. Účast na seminářích (povoleny 2 absence).3. Vypracování úkolů zadaných pedagogem v průběhu semestru. 4. Zápočet bude udělen na základě písemné analýzy některého z diskutovaných problémů (ať už dramatického textu jako celku, nebo jednotlivých postav, způsobu krácení textu, dramaturgické koncepce apod.). Kontakt na vyučujícího: MgA. Jana Andělová-Pletichová - Andelova.Jana@seznam.cz

Garant

MgA. Jana ANDĚLOVÁ-PLETICHOVÁ

Vyučující

MgA. Jana ANDĚLOVÁ-PLETICHOVÁ