Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dramaturgie (UBK / 11002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 11002 - Úvod do dramaturgie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to dramaturgie - definice. Vývoj a historie dramaturgie, seznámení s historickými i současnými formami dramaturgické práce. Postavení dramaturgie v systému divadla.2. Dramaturgická volba s přihlédnutím k různým typům divadel a divadelního provozu. Modely divadel (s důrazem na dramaturgii): repertoárové divadlo, seriálové divadlo, ansámblové divadlo, stagiona, oblastní divadlo.3. Tvorba dramaturgického plánu. Harmonogram realizace vzniku inscenace.4. Dramatický text: získávání informací o dramatických textech, spolupráce s divadelními agenturami, autory a překladateli. Zajištění autorských práv.5. Výběr dramatického textu. Hledání vhodných textů pro konkrétní tvůrčí tým a herecké obsazení.Selection of dramatic text. Searching for appropriate writings for a creative team and cast.6. Dramaturgická příprava konkrétního titulu - čtení dramatického textu, analýza (pozorné čtení dramatického textu, reflexe autorova světa a stylu a dobových souvislostí, motivický rozbor, strukturální analýza, interpretace dramatického textu) a jeho interpretace (akcentování aktuálních témat textu, posuny v hierarchii motivů, tak aby dílo co nejvíce rezonovalo v současnosti).7. Tvorba dramaturgicko-režijní koncepce a z ní vyplývající literární práce na konkrétním textu (krácení, revize překladu, úpravy, adaptace, dramatizace atd.).8. Autorství a redakce tiskovin: propagační materiály, program inscenace, informace pro tiskovou konferenci.9. Festival jako umělecké dílo. Dramaturgie festivalu (divadelní, filmový, hudební a kulturní multižánrový festival).

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientovat se v základní problematice divadelní dramaturgie.

Literatura

PAVIS, P.:. Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav, 2003. ZICH, O.:. Estetika dramatických umění. Praha: Panorama, 1986. ARISTOTELÉS. Poetika. Praha: Orbis, 1962. Richter, L. Praktické dramaturgie v kostce, Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DDD, v Praze 2003. HOŘÍNEK, Z. Úvod do praktické dramaturgie. Praha: ÚKVČ 1980. PAVLOVSKÝ, P. a kol.:. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha: Libri, 2004. Císař, J. Základy dramaturgie I., Situace, AMU v Praze 2003. Císař, J. Základy dramaturgie II., Dramatická postava, AMU v Praze 2002.

Požadavky

1. Účast na přednáškách. 2. Základní seznámení se se zadanou literaturou. 3. Úspěšné vykonání závěrečné ústní nebo písemné zkoušky na základě znalosti obsahu přednášek a vybraných titulů z doporučené literatury.Kontakt na vyučujícího: Mgr. Pavla Bergmannová - bergmannova@hotmail.com, pavla.bergmannova@fpf.slu.cz

Garant

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ

Vyučující

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ