Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká kinematografie II (UBK / 11071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 11071 - Česká kinematografie II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Znárodnění české kinematografie a vývoj filmu v letech 1945-1948. Situace v českém filmu, jeho dramaturgie.2. Česká kinematografie v době stalinismu (1948-1956): socialistický realismus, budovatelský film, agitka. První poválečná generace: Václav Krška, Jiří Weiss, Jiří Krejčík, Alfréd Radok, ...3. Oživení po roce 1956 (koncept reformního filmu a kritická ur-vlna). Druhá poválečná generace: Ján Kadár a Elmar Klos, Karel Kachyňa, Vojtěch Jasný, František Vláčil, Ladislav Helge,... Konference v Banské Bystrici.4. 60. léta: nástup "nového filmu" a československá nová vlna. Třetí poválečná generace: Věra Chytilová, Miloš Forman, Ivan Passer, Jiří Menzel, Jan Němec, Pavel Juráček, Evald Schorm, Juraj Herz, Jaromil Jireš...5. 60. léta: tvůrci mimo novou vlnu. Žánry českého filmu 60. let.6. Literatura a film v období 60. let.7. Kinematografie v období tzv. normalizace (1970-1989). Únikové normalizační žánry: film pro děti, pohádky.8. Kinematografie v období transformace pro roce 1989: hraný film a nonfikční film; žánrová struktura a stylové tendence; nástup nových generací.9. Osobnosti českého dokumentárního filmu.10. Osobnosti českého animovaného filmu.Seminář:Seminář se bude skládat z projekce a z diskuse o filmu.1. Osobnosti raného poválečného filmu: A. Radok - Daleká cesta.2. Kritický postoj k budovatelskému filmu.3. Československá nová vlna.4. Filmový manifest: Perličky na dně a jednotlivé režisérské osobnosti.5. Pavel Juráček a postavení českého scenáristy. Film a absurdita doby: Postava k podpírání, Nikdo se nebude smát.6. Vztah spisovatele a režiséra: Lustig - Němec, Fuks - Herz, Menzel - Hrabal, Milan Kundera.7. Vznik jinotajného filmu.8. Slovenští režiséři: Juraj Jakubisko Elo Havetta, Dušan Hanák.9. Animovaný film a osobnost Jana Švankmajera.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti z dějin českého filmu od roku 1945 do současnosti. Na konci tohoto kursu budou schopni porozumět kontextu filmových hnutí a analyzovat a interpretovat díla vybraných režisérů.

Literatura

VORÁČ, J.:. Český film v exilu. Brno: Host 2004. SYLVESTROVÁ, M. (ed):. Český filmový plakát 20. století. Brno: MG - Ex libris 2004. OPĚLA, V. (ed):. Český hraný film I. 1945 - 1960. Praha: NFA 2001. OPĚLA, V. (ed):. Český hraný film I. 1960 - 1970. Praha: NFA 2004. PŘÁDNÁ, S.- ŠKAPOVÁ, Z.- CIESLAR, J.:. Démanty všednosti - český a slovenský film 60. let. Praha: Pražská scéna, 2002. BERNARD, J.:. Evald Schorm a jeho filmy. Odvahu pro všední den. Praha: Primus 1994. MELOUNEK, P.:. Horečky všedního dne. Praha: ČSFÚ 1987. BOČEK, J.:. Kapitoly o filmu. Praha: Orbis 1968. LIEHM, A. J.:. Ostře sledované filmy. Praha: NFA 2001. PTÁČEK, L. (ed):. Panorama českého filmu. Olomouc: Rubico 2000. ŽALMAN, J.:. Umlčený film. Praha: NFA, 1993. ŠKVORECKÝ, J.:. Všichni ti bystří mladí muži a ženy. Praha: Horizont 1991.

Požadavky

1. Aktivní účast na přednáškách a seminářích (povoleny 2 absence). 2. Zhlédnutí min. 15 filmů vztahujících se k přednášené látce (jejich seznam student předloží v tištěné verzi u ústní zkoušky).3. Samostatná tvorba seminární práce a její prezentace (cca 5-7 normostran textu).4. Vykonání závěrečné ústní nebo písemné zkoušky, jejíž součástí bude rovněž analýza zhlédnutých filmů. Kontakt na vyučujícího: Mgr. Jitka Feikusová - jitka.feikusova@seznam.cz