Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (UBK / 12004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 12004 - Úvod do studia literatury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy přednášek a seminářů:1. Co je literatura?Beletrie - publicistika - nauková literaturaEstetická funkceEstetická hodnotaDefinice krásné literaturyKrásná literatura jako druh komunikace2. Co je literární věda?Možnosti pojetí výkladu literaturyZkoumání literatury jako vědecká disciplína?Vnitřní a vnější vazby disciplín literární vědy3. Vnitřní členění literární vědyLiterárněvědná metodologieTeorie literaturyLiterární historieLiterární kritikaPomocné disciplínyTextologieTranslatologieZákladní tendence vývoje literární vědy3A. Literární historieOrganizace literárního procesuPeriodizace literaturyLiterární proudy a literární směryPohyb v literatuře jako důsledek proměn axiologického systémuOrganizace literárního díla3B. Liteární kritikaOsobnosti české literární kritikyPodmínky vzniku literárněkritického souduSoučasná kritická a recenzentská činnost3C. Literární teorieVýznam literární teorie a její dnešní postaveníSpor o způsob existence literárních druhůEpikaLyrikaDramaPrincipy proměny žánrů4. Literární dílo jako živý systémPrincipy vnitřní výstavby literárního dílaČas a prostor v literárním díleMotivyZnakový systém literárního dílaJazyk a stylTropy a figuryVersologiePodstata verše, rytmus a metrumProzodické systémyRým, eufonie, strofaUstálené druhy verše5. Vnější způsoby zkoumání a vědecká etikaForma bibliografické citaceZpůsoby třídění dokumentaceZpůsoby citace ve vědecké práciMetodologické shrnutíPředmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní dovednosti pro práci s literárním textem, což je základ pro všechny další literární disciplíny vyučované na ÚBK.

Literatura

HODROVÁ, D. a kol. (..) na okraji chaosu..: Poetika literárního díla 20. století. Praha: Torst, 2001. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, 2000. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, 1999. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006.

Požadavky

Aktivní účast studentů na semináři. Drtivá většina metodologických základů se bude studentům předávat v podobě diskuse. Student, který nebude schopen analyzovat texty, které jsou náplní semináře, jakoby v semináři nebyl. Povoleny jsou 3 absence. Zpracování a přednes referátu. Referát tu neznamená výtah z konkrétní studie. Student musí projevit schopnost studii a termíny v ní obsažené pochopit, vysvětlit a pokud možno kriticky přehlédnout. Seminární práce. Termín odevzdání je týden před zápočtovým týdnem. Práce se buď ve vytištěné podobě předá na semináři, nebo ji lze zasílat e-mailem na adresu: jakub.chrobak@seznam.cz, resp. martin.tichy@fpf.slu.cz. Práce bude obsahovat VELMI STRUČNÉ zařazení analyzovaného díla do historického kontextu, dále pak analýzu založenou na versologickém popisu verše, popisu motivických a tematických linií vybraného díla. Nezbytnou součástí pak je vlastní interpretace: texty, které budou pouze popisovat rozpoznané jevy, nebudou uznány a studenti budou nuceni je přepracovat. Každý student má pouze dvě možnosti revize: pokud ani napotřetí neodevzdá akceptovatelnou práci, zápočet mu nebude udělen. Rozsah je max. 7 nstr. Podmínky pro udělení zápočtu studenti splní do konce zápočtového týdne. Ve zkouškovém období budou vypsány pouze termíny zkoušek, PŘEDMĚT NENÍ MOŽNÉ ABSOLVOVAT V LETNÍM SEMESTRU. Zkouška bude mít dvě části: versologickou analýzu konkrétního textu a teoretickou otázku směřující k základní terminologické vybavenosti studenta. Termíny budou rovnoměrně rozděleny mezi začátek a konec zkouškového období.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.