Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spisovná výslovnost a pravopis (UBK / 12048)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 12048 - Spisovná výslovnost a pravopis, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah zvukové a grafické stránky jazyka.Mluvní technika - respirace, fonace, artikulace. Klasifikace českých samohlásek a souhlásek.Ortoepie. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých (výslovnost vokálů a jejich spojení, souhláskových skupin; asimilace).Zvukové prostředky souvislé řeči (členění a modulace řeči).Hlasová hygiena a poruchy hlasu. Učitel jako mluvní vzor. Vývoj řeči, poruchy řeči.Pravidla českého pravopisu; pravopis lexikální, morfonologický a morfologický, syntaktický. Delimitace, další problémy. Pravidla pravopisu, typy, vývoj a klasifikace.

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha : Scientia, 1995. Praha, 1995. Hlavsa, Zdeněk a kol. (eds.). PRAVIDLA ČESKÉHO PRAVOPISU:. s Dodatkem Ministerstva školství,mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha : Academia 2005n. Praha : Fortuna 1997. Praha, 1997. KROBOTOVÁ, Milena; JODASOVÁ Helena. Základy českého pravopisu a pravopisná cvičení. Ostrava: OU, 2005. Ostrava, 2005. HÁLA, B. Výslovnost spisovné češtiny I. Výslovnost slov českých. Praha: SPN, 1967. ROMPORTL, M. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov přejatých. Praha: Academia, 1978. Praha, 1978. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : LN, 2002. KRČMOVÁ, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Brno : MU, 1992.

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu:1. Formální: Aktivní účast na seminářích. Povoleny jsou 2 absence. Pokud je výuka realizována 1x za 14 dní, jedná se o 2 semináře (2x2 vyučovací hodiny). V případě překročení limitu absencí je nutné vypracovat samostatnou seminární práci o rozsahu min. 10 normostran. 2. Ústní cvičení: Vypracování seminárního úkolu (zpracování formou seminární práce o rozsahu /min./ 2 normostrany).Vypracování min. 1 cvičného pravopisného nebo ortoepického cvičení. 3. Písemná cvičení: Úspěšné napsání 3 zápočtových diktátů nebo testů (lexikálního, morfologického a syntaktického).

Garant

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.