Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scénická propedeutika II (UBK / 20022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 20022 - Scénická propedeutika II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Všestranný praktický ponor do principů činoherní režie. Na modelu studentem vybrané dramatické situace projdeme všechny fáze režijní tvorby. Od výběru dramatického textu (v tomto případě vhodné dramatické situace, tj. "co"), režijně-dramaturgické interpretace (proč), úpravy textu (jak), obsazení (kdo), scénografického řešení (v čem) k realizaci základní mizanscény (kde), cizelování mikrosituací až k práci na temporytmu (kdy). Středobodem zájmu bude především dramatická situace v zichovském slova smyslu, která ústí v jednání. Každý student bude jednak režírovat svou vybranou situaci a jednak bude coby herec účinkovat v situacích svých kolegů. Dotkneme se tak tématu práce s hercem, jakožto i reflexe práce své i jiných. Během Festivalu Na cestě se seminář zaměří na přípravu inscenovaných čtení vybraných dramatických textů v rámci projektu 3jsou3.

Literatura

SCHERHAUFER, P. Čítanka z dejin divadelnej réžie I. Bratislava: Národné divadelné centrum, 1998. SCHERHAUFER, P. Čítanka z dejin divadelnej réžie II. Bratislava Národné divadelné centrum, 1998. SCHERHAUFER, P. Čítanka z dejin divadelnej réžie III. Bratislava: Divadelný ústav, 1999. SCHERHAUFER, P. Čítanka z dejin divadelnej réžie IV. Bratislava: Divadelný ústav, 2007. ZICH, O. Estetika dramatického umění. Praha: Panorama, 1986. EJZENŠTEJN, M. S. Umenie mizanscény I. Bratislava: Národné divadelné centrum, 1998. EJZENŠTEJN, M. S. Umenie mizanscény II. Bratislva: Divadelný ústav, 1999.

Požadavky

1. aktivní účast na seminářích2. režie vybrané dramatické situace3. účinkování coby herec pod režijní taktovkou svých kolegůKontakt na pedagoga: MgA. Pavel Ondruch - pavel.ondruch@post.cz

Garant

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.