Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Japonské tradiční divadlo (UBK / 20030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 20030 - Japonské tradiční divadlo, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace japonských kulturních dějin s důrazem na jevištní umění2. Období Muromači a umění vojenské aristokracie3. Nó - jevištní umění vycházející z kultu šintó a ze zenového buddhismu-- Rituál jako součást života i jako součást umění nó-- Prostor a pohyb v divadle nó-- Zeami o herectví v divadle nó4. Předmoderní období Edo a vznik měšťanské kultury5. Divadlo kabuki - historický vývoj, charakteristické rysy, jeviště, herecký projev a typy rolí, kostýmy a líčení, herecký pohyb6. Loutkové divadlo džóruri a geniální dramatik Čikamacu Monzaemon

Literatura

KALVODOVÁ, D. Divadelné kultúry východu. Bratislava: Tatran, 1987. BENEDICTOVÁ, R. Chryzantéma a meč. Vzorce japonské kultury. Praha: Malvern, 2013. RUMÁNEK, I. R. Japonská dráma nó: žáner vo vývoji. Bratislava: Veda, 2010. VOSTRÁ, D. Japonský tradiční dům a problematika scénického prostoru. Disk 26, 50-67. 2008. VOSTRÁ, D. Koncept kotodrama aneb o japonské "duši slov". Disk 36, 121-127. 2011. VOSTRÁ, D. Prostor a čas v japonském konceptu ma. Disk 34, 89-103. 2010. BARTHES, R. Říše znaků. Eseje o Japonsku. Praha: Fra, 2012. ORTOLANI, B. The Japanese Theatre. Princeton, 1990.

Požadavky

1. aktivní účast na seminářích/přednáškách2. plnění individuálních úkolůKontakt na pedagoga: Mgr. Ing. Denisa VOSTRÁ - dvostra@gmail.comPo dohodě s vyučujícím je možné místo závěrečného testu kurz ukončit seminární prací v rozsahu minimálně pěti normostran. Téma práce je třeba včas dohodnout s vyučujícím!

Garant

Mgr. Hasan ZAHIROVIĆ, Ph.D.