Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět "Zlatá šedesátá" v českém divadle (UBK / 20105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 20105 - "Zlatá šedesátá" v českém divadle, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifika období a kořeny, na které tato divadelní etapa navazuje.Divadelní scény, především nově vznikající.Divadla malých forem.Bytové divadlo.Divadelní dramaturgie v tomto období.Dramatici a jejich tvorba (V. Havel, J. Topol a další).Významné režijní osobnosti tohoto období: O. Krejča, M. Macháček, A. Radok a další.Herecké osobnosti.Divadelní kritika, teorie a školství.Počátky normalizace.

Získané způsobilosti

Orientovat se v historicko-divadelních souvislostech tohoto období, znát významné dramatiky a režiséry a jejich dílo, mít přehled o důležitých divadelních scénách, jejich tvorbě a hereckých osobnostech.

Literatura

Just, V. a kol. Česká divadelní kultura v datech a souvislostech. Praha: Divadelní ústav, 1995. Just, V. Divadlo v totalitním systému (1945 ? 1989). Praha: Academia, 2010. Kazda, J. Průvodce dějinami českého divadla. Praha: DAMU, 1994. Hedvábný, Z. Alfréd Radok ? Zpráva o jednom osudu. Praha, 1994. Císař, R. a kol. Činoherní klub1965- 2005. Praha: Brána, 2006. Černý, F. Divadlo v bariérách normalizace (1968 ? 1989). Praha: Divadelní ústav, 2008. Boková M. - Klíma, M. Grossman Jan I. - Svědectví současníků. Praha: Pražská scéna, 1996. Lazorčáková, T. ? Roubal, J. K netradičnímu divadlu. Praha: Pražská scéna, 2003. Černý, J. Otomar Krejča. Praha: Orbis, 1964. Pavlovský, P. a kol. Základní pojmy divadla. Praha: Libri & Národní divadlo, 2004.

Požadavky

Účast na přednáškách a seminářích.Seznam přečtených dramat z daného období.Závěrečná seminární práce.

Garant

Mgr. Pavla BERGMANNOVÁ

Vyučující

Dr. Alice OLMOVÁ JARNOTOVÁDr. Alice OLMOVÁ JARNOTOVÁ