Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní kritika (UBK / 20107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / 20107 - Divadelní kritika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je divadelní kritika a co není? Jaká je současná divadelní kritika? Vztah divadla a kritiky. Funkce a role divadelní kritiky.2. České divadelní časopisy (současnost), další mediální prostor pro divadelní kritiku (časopisy, noviny, rozhlas, televize).3. Osobnost kritika a schopnosti nutné k odbornému posuzování inscenace.4. Osobnosti české divadelní kritiky (současnost), jejich styl a výrazové prostředky.5. Žánry divadelní kritiky (seznámení formou rozboru textů).6. Divadelní recenze/kritika a její specifika. Kritická analýza divadelní inscenace s akcentem na kritický rozbor jednotlivých složek.7. Odborná kritika.8. Novinová kritika.9. Divadelně-kritický medailon. Rozhovor.10. Koncepce divadelního časopisu, zásady redakční práce, etika žurnalistické práce.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s vymezením pojmu divadelní kritika a s její metodologií a terminologií. Rovněž získají znalosti ze základů divadelněkritické práce a posílí své samostatné kritické myšlení.

Literatura

Černý, V. Co je kritika, co není a k čemu je na světě. Brno: Blok, 1968. Machalická, J. Kdokoliv může psát cokoliv. Literární noviny 1998, č. 44. Literární noviny 1998, č. 44. Šalda, F. X. O věcech divadelních. Praha: Melantrich, 1987. Machonin, S. Šance divadla. Praha, 2005. Rutte, M. 20 kázání o divadle. Praha, 1940.

Požadavky

1. Účast na semináři (max. dvě absence).2. Aktivní účast při diskusích a analýzách založená na znalosti doporučené literatury. 3. Včasné plnění dílčích tvůrčích úkolů.4. Závěrečnou seminární práci - odbornou recenzi dvou divadelních představení (rozsah min. 4 normostran) včetně případných dalších úkolů - je nutné vypracovat podle zadání pedagoga a odevzdat v předem dohodnutém termínu. Nevyhovující práce budou studentům vráceny k přepracování. 5. Kredity jsou uděleny na základě odevzdaných prací s přihlédnutím k aktivní účasti v diskusích na semináři.Emailový kontakt na pedagoga: Mgr. Pavla Bergmannová - bergmannova@hotmail.com, pavla.bergmannova@fpf.slu.cz