Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (UBK / C0004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0004 - Úvod do studia literatury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní předmět studia literárněvědné bohemistiky seznamuje se základními pojmy literární vědy, s metodami práce lit. vědce, s jeho informačními zdroji, způsobem citování literatury a pramenů.Základní okruhy seminářů: co je to literatura (literárnost); literární věda, její disciplíny a její význam; místo literární kritiky; prameny a literatura, informační zdroje, současné lit. časopisy; citace, odkazový aparát, citační etika; literární komunikace; interpretace literárního textu.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy studia oboru a osvojí si základní dovednosti literárněvědné odborné práce.

Literatura

PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, 2000. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. VLAŠÍN, Š. et al. Slovník teorie literatury. Praha, 1984. EAGLETON, T. Úvod do literární teorie. Praha, 2005. PECHLIVANOS, M. - RIEGER, S. - STRUCK, W. - WELTZ, M. Úvod do literární vědy. Praha, 1999. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, 1999. Spousta, V. Vádemékum autora odborné a vědecké práce humanitního a sociálního zaměření. Brno, 2009. ISBN 978-80-7204-617-1.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:aktivní účast a práce na seminářích (min. 80 %)přednesení referátu na zadané témavypracování seminární práceReferáty v rozsahu 5-10 min. jsou zadávány ad hoc podle probírané látky, jsou věnovány objasnění vybraného pojmu, problému nebo přístupu. Na jednoho studenta připadnou podle okolností nejvýše 2 referáty.Seminární práce prokazuje schopnost studenta sestavit odbornou bibliografii. Obsahuje 15 vzorových citací z odborné literatury relevantních ke zvolenému tématu. Téma musí být z oblasti lit. vědy; mezi citovanými zdroji musí být zastoupeny aspoň jednou položkou monografie, článek ve sborníku, článek v časopise. Seminární práci lze odevzdat od poloviny listopadu kdykoliv, nejpozději v zápočtovém týdnu. Práce se závažnými chybami se vrací k přepracování nejvýše jednou!Budou vypsány pouze 2 termíny zápočtu: řádný v zápočtovém týdnu a opravný na počátku zkouškového období.

Garant

Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.